
Η εποχή για τα μίνι μελιτζανάκια είναι τα τέλη καλοκαιριού κι έτσι μέχρι τότε απλώς τα παραλείπουμε ή χρησιμοποιούμε 1 μελιτζάνα φλάσκα, σε χοντρές φέτες και μετά σε μικρούς κύβους, ψημένους στον φούρνο.
Υλικά
- 1 κιλό ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, σε μικρά καρέ
- 4 αγγουράκια κρητικά, καλά πλυμένα, με τη φλούδα τους, κομμένα κατά μήκος στη μέση και μετά σε φετάκια-μισοφέγγαρα
- 1 μεγάλο κοκκινόφλουδο κρεμμύδι, σε μικρά καρέ
- 1-2 καυτερές πράσινες πιπερίτσες, ψιλοκομμένες
- 2 πιπεριές κέρατο, σε μικρά καρέ
- 5 μελιτζανάκια (προαιρετικά), ψημένα και κομμένα σε κυβάκια
- 5 μικρά κολοκυθάκια, σε μικρά καρέ
- 1 κουτ. σούπας σουμάκ (βλ. εισαγωγή συνταγής – σε μπαχαράδικα)
- 1/3 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 30 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
- χυμός από 1 λεμόνι
- ελαιόλαδο, κατά βούληση
- 1 κουτ. σούπας ξίδι ροδιού
- 30 ελιές Καλαμών, χοντροκομμένες
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την σαλάτα του τσοπάνη σε μια μεγάλη σαλατιέρα ανακατεύουμε καλά όλα μαζί τα υλικά, εκτός από τις ελιές.
- Ελαιόλαδο ρίχνουμε όσο θέλουμε, αλλά χωρίς υπερβολές.
- Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται. Σκορπίζουμε από πάνω τις ελιές και σερβίρουμε.