
Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα σε ποια από τις αχανείς εκτάσεις της χώρας γεννήθηκε, αλλά είναι διαδεδομένη σε όλη την επικράτεια, περιέχει ό,τι παράγει μια τυπική αμερικανική φάρμα και κάποια υλικά της, παρά τις μικροπαραλλαγές, παραμένουν σταθερά: το ψητό στήθος κοτόπουλου, τα βραστά αυγά, το τραγανό μπέικον, το μπλε τυρί και οι ντομάτες. Είναι μια σαλάτα περισσότερο ζωικής παρά φυτικής προέλευσης και μπορεί θαυμάσια να σερβιριστεί ως πλήρες γεύμα. Η διάταξη των υλικών στο πιάτο, σε διακριτές σειρές, της έδωσε (πιθανόν) και το όνομά της: cobb στα αγγλικά είναι ο λιμενοβραχίονας.
Υλικά
- 350 γρ. στήθος κοτόπουλου, κομμένο εγκάρσια σε δύο ίσα μέρη
- 8 φέτες μπέικον
- η καρδιά από 1 μεγάλο μαρούλι, χωρισμένη στα φύλλα της, ολόκληρα
- 4 αυγά, βρασμένα μελάτα προς σφιχτά (8 λεπτά από όταν αρχίσει ο βρασμός), καθαρισμένα, κομμένα στα τέσσερα
- 1 ώριμο αβοκάντο, σε λεπτές φέτες
- 120 γρ. μπλε τυρί, θρυμματισμένο
- 150 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη βινεγκρέτ
- 80 ml βαλσαμικό ξίδι
- 15 γρ. μουστάρδα ντιζόν
- 15 γρ. μέλι
- 200 ml ελαιόλαδo
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την σαλάτα cobb πρώτα αλείφουμε το στήθος κοτόπουλου με το λάδι και το αλατοπιπερώνουμε.
- Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά ένα σκέτο αντικολλητικό τηγάνι ή σχαροτήγανο και ψήνουμε εκεί τα δύο κομμάτια κοτόπουλου για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και ψήνουμε τα κομμάτια για άλλα 6-7 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να ψηθούν έως μέσα, αλλά να μείνουν ζουμερά.
- Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμα κόβοντας ένα κομμάτι στη μέση: πρέπει να είναι εντελώς λευκό. Αν έχει ροζέ σημεία ή αν πιέζοντάς το βγαίνει ροζέ υγρό, ψήνουμε για 1-2 λεπτά ακόμη.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το κοτόπουλο να κρυώσει ελαφρά. Το κόβουμε σε κύβους 1-2 εκ.
- Σκουπίζουμε καλά το τηγάνι, το ζεσταίνουμε ξανά σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τις φέτες μπέικον σκέτες, χωρίς λιπαρή ουσία, για 6-7 λεπτά, με τακτικά γυρίσματα μέχρι να ροδίσουν ωραία και να γίνουν ελαφρώς τραγανές.
- Τις βγάζουμε, τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τις σπάμε με το χέρι σε μέτρια κομμάτια.
Βινεγκρέτ
- Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολάκι.
Σερβίρισμα
- Σε μια μεγάλη πιατέλα στρώνουμε τα φύλλα μαρουλιού.
- Πάνω τους βάζουμε σε σειρές όλα τα υλικά: τους κύβους κοτόπουλου, το σπασμένο μπέικον, τα κομμένα αυγά, τις φέτες αβοκάντο, το θρυμματισμένο μπλε τυρί και τα κομμένα ντοματίνια. Αλατοπιπερώνουμε.
- Περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ και σερβίρουμε αμέσως.