Φωτογραφία: Αμαρυλλίς Τσέγκου
Αποθήκευση για αργότεραΗ γνωστή food blogger Madame Ginger (κατά κόσμον Μαριλού Παντάκη) μαγειρεύει πάντα νηστίσιμα, αν και αυτός δεν είναι ο αυτοσκοπός της. Οι συνταγές του MadameGinger.com είναι plant-based, δηλαδή δεν περιέχουν ζωικά προϊόντα, επομένως εντάσσονται εκ φύσεως στο πλαίσιο της νηστείας, αν και απευθύνονται σε όλους, ανεξαρτήτως του φύλου, της θρησκείας, της ηλικίας ή των διατροφικών τους προτιμήσεων.
Madame ginger
Υλικά
- 50 γρ. φυστικοβούτυρο ή άλλο βούτυρο ξηρών καρπών
- 50 ml κρύο νερό χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 250 γρ. νιφάδες βρώμης
- 20 γρ. ηλιόσποροι, ωμοί και ανάλατοι
- 20 γρ. κολοκυθόσποροι, ωμοί και ανάλατοι
- 10 γρ. σπόροι κάνναβης, ωμοί και ανάλατοι
- 20 γρ. αμύγδαλα λευκά, χοντροσπασμένα
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε την αλμυρή γκρανόλα, ξεκινάμε βάζοντας σε ένα μπολ το φυστικοβούτυρο, το νερό, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, την πάπρικα, το θυμάρι, το λάδι και αλατοπίπερο.
- Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε και πάλι.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C, στον αέρα.
- Στρώνουμε ένα μέτριο ταψί με λαδόκολλα και αδειάζουμε εκεί το μείγμα, ισιώνοντας την επιφάνεια. Ψήνουμε για 20 λεπτά.
- Ανακατεύουμε ξανά το μείγμα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
- Ξεφουρνίζουμε, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε την γκρανόλα να κρυώσει εντελώς.
- Τη σπάμε σε κομμάτια και τη φυλάσσουμε σε δοχείο με αεροστεγές κλείσιμο, έως 15 ημέρες, σε θερμοκρασία δωματίου.