Αν δεν θέλετε να ψήσετε ολόκληρη γαλοπούλα για το γιορτινό τραπέζι, προτιμήστε το στήθος και «γεμίστε» το με σάλτσα από μανιτάρια πορτσίνι και πουρέ καρότου. Μια εναλλακτική εκδοχή με εγγυημένα ζουμερό αποτέλεσμα.
Υλικά
- 2 φιλέτα από στήθος γαλοπούλας, περίπου 500 γρ. το καθένα
Για τη μαρινάδα
- 1 λίτρο νερό η φλούδα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
- 1 κουτ. σούπας ξερό δεντρολίβανο, καλά κοπανισμένο
- 4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι (βρίσκουμε σε γλαστράκια ή συσκευασμένο σε σακουλάκια, σε ματσάκια, στα περισσότερα σούπερ μάρκετ) ή 1 κουτ. σούπας ξερό, τριμμένο
- 2 φύλλα δάφνης
- 40 γρ. αλάτι
Για τη γέμιση
- 4 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου θυμαριού, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. σούπας ξερό, τριμμένο
- 3 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. σούπας ξερό, τριμμένο
- τα φύλλα από 4 - 5 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το άλειμμα
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
- 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
- 1/2 κουτ. σούπας κουρκουμάς (είναι η κιτρινόριζα και τη βρίσκουμε σε μορφή σκόνης σε όλα τα μπαχαράδικα και τα σούπερ μάρκετ)
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Για τη σάλτσα
- 1 κρεμμύδι ξερό, σε ψιλά καρέ
- 20 γρ. πορτσίνι ξερά, μουλιασμένα σε 150 ml νερό για 15 λεπτά
- 200 γρ. λευκά μανιτάρια, καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα, χωρίς τα ποδαράκια τους, σε μέτριες φέτες
- 150 ml φρέσκο γάλα light
- 1 κουτ. σούπας ξερό εστραγκόν, τριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, κοπανισμένο, ή ρίγανη
- 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού ή όσο λεμόνι μάς αρέσει
- 2 κουτ. γλυκού μουστάρδα πικάντικη
- 20 ml ελαιόλαδο
Για τον πουρέ
- 800 γρ. καρότα, καθαρισμένα, σε μέτριες ροδέλες (επειδή ο πουρές αυτός γίνεται μόνο με καρότα, καλό είναι να προτιμήσουμε βιολογικά γιατί θα δώσουν περισσότερη γεύση και άρωμα στον πουρέ μας. Εμείς τον δοκιμάσαμε με τα βιολογικά καρότα του Κρητικού παραγωγού Κώστα Κρεμμύδα - http:// biokremmydas.wikidot.com/ και ήταν εξαιρετικός)
- 100 ml φρέσκο γάλα light
- 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού ή όσο λεμόνι μάς αρέσει
- 2 κουτ. γλυκού φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
- 1/3 κουτ. γλυκού πάπρικα (ή όσο καυτερό μάς αρέσει)
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Μαρινάδα
- Για να φτιάξουμε το ζουμερό στήθος γαλοπούλας, «γεμιστό» με αρωματικά, με σάλτσα πορτσίνι και πουρέ καρότου, ξεκινάμε με την μαρινάδα και σε μια κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν τα αρώματα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
- Κόβουμε το κάθε στήθος γαλοπούλας στη μέση εγκάρσια, χωρίς όμως να φτάσουμε στην άκρη και να το χωρίσουμε, και τα βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ.
- Καλύπτουμε με τη μαρινάδα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε όλο το βράδυ στο ψυγείο, να μαριναριστεί.
Γαλοπούλα και πουρές
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στη λειτουργία του αέρα και καλύπτουμε με λαδόκολλα 2 μέτρια ταψιά.
- Το ένα από αυτά, ιδανικά, να χωράει τα φιλέτα γαλοπούλας ακριβώς.
- Στραγγίζουμε και σκουπίζουμε ελαφρώς τη γαλοπούλα, την αλατοπιπερώνουμε και γεμίζουμε κάθε στήθος με τα ψιλοκομμένα αρωματικά.
- Βάζουμε στο ταψί και καλύπτουμε τη γαλοπούλα με ελαφρώς βρεγμένη λαδόκολλα.
- Στο άλλο ταψί απλώνουμε τα καρότα, τα αλατοπιπερώνουμε και τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
- Ελέγχουμε τη γαλοπούλα τρυπώντας τη με ένα μαχαίρι. Αν το υγρό που βγάζει είναι διαφανές, είναι έτοιμη. Αν είναι ροζ, ψήνουμε για λίγο ακόμη.
- Βγάζουμε τα δύο ταψιά από το φούρνο και γυρνάμε τη λειτουργία του φούρνου στο γκριλ.
- Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το άλειμμα.
- Αφαιρούμε τη λαδόκολλα από τα φιλέτα γαλοπούλας, τα αλείφουμε με το μείγμα μπαχαρικών και τα ξαναβάζουμε στο φούρνο κάτω από το γκριλ.
- Ψήνουμε για άλλα 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να σχηματίσει μια ελαφρώς τραγανή κρούστα.
- Ξεφουρνίζουμε, βάζουμε τα φιλέτα σε πιατέλα και τα διατηρούμε ζεστά.
- Αδειάζουμε τα καρότα στον πολυκόφτη και τα χτυπάμε για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να γίνει ένας σφιχτός αλλά λείος πουρές.
- Αν δεν χωράνε όλα μαζί, τα πολτοποιούμε σε δόσεις.
- Προσθέτουμε το τζίντζερ, το γάλα, αλατοπίπερο, την πάπρικα, το λάδι και το λεμόνι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αναμειχθούν.
Σάλτσα (την ετοιμάζουμε όση ώρα ψήνεται η γαλοπούλα)
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
- Στραγγίζουμε τα πορτσίνι, αλλά κρατάμε το νερό τους στην άκρη και τα ρίχνουμε μαζί με τα λευκά μανιτάρια στο τηγάνι.
- Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 - 6 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.
- Προσθέτουμε το γάλα, το εστραγκόν και το θυμάρι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το μείγμα να βράζει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να γίνει χλιαρό και μεταφέρουμε το όλον στον πολυκόφτη.
- Προσθέτουμε τη μουστάρδα, το λεμόνι και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια λεία σάλτσα.
- Ρίχνουμε σταδιακά το νερό όπου μουλιάσαμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι η σάλτσα να αποκτήσει την πυκνότητα που επιθυμούμε. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό ακόμη.
- Αδειάζουμε σε μπολ σερβιρίσματος.
Σερβίρισμα
- Σερβίρουμε τη γαλοπούλα σε φέτες, συνοδεία πουρέ και σάλτσας.