Η διάσημη σαλάτα του Καίσαρα φοράει τα καλά της και εμφανίζεται σε μια πλούσια, επίσημη εκδοχή για το γιορτινό τραπέζι.
Υλικά
- 300 γρ. ψίχα κολοκύθας, σε μικρά κυβάκια ελάχιστο ελαιόλαδο
- 15 γρ. αγελαδινό βούτυρο
- 100 γρ. κάστανα, βρασμένα και καθαρισμένα (υπάρχουν και έτοιμα, συσκευασμένα σε βάκιουμ)
- 350 γρ. ανάμεικτα τρυφερά σαλατικά (μαρούλια κάθε είδους, λόλα, αντίδια κ.ά.), χοντροκομμένα
- 150 γρ. φύλλα από φρέσκα ανάμεικτα μυρωδικά (φύλλα μουστάρδας, καυκαλήθρες, δυόσμος, βασιλικός κ.ά.), χοντροκομμένα
- 80 γρ. νιώτικο κεφαλοτύρι σε λεπτές «φλούδες» (με το ειδικό εργαλείο ξεφλουδίσματος λαχανικών)
- 3/4 φλιτζ. τσαγιού σπόροι ροδιού
- 90 γρ. φέτες καπνιστού αλλαντικού της αρεσκείας μας (πάπια, προσούτο κ.ά.)
- 60 γρ. φουντουκόψιχα, καβουρδισμένη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
- 2 κρόκοι από σφιχτοβρασμένα αυγά
- 3 αντζούγιες, ψιλοκομμένες
- 30 γρ. μουστάρδα
- 30 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
- 140 ml ελαιόλαδο
- 40 ml χυμός λεμονιού
- 60 γρ. νιώτικο κεφαλοτύρι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σαλάτα
- Για την σαλάτα του Καίσαρα σε γιορτινή εκδοχή ξεκινάμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους στους 180°C.
- Απλώνουμε τους κύβους κολοκύθας σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα, τους ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλατίζουμε και ψήνουμε για 20 λεπτά.
- Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κάστανα για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Αποσύρουμε και τα αφήνουμε κατά μέρος.
- Σε φαρδιά σαλατιέρα ανακατεύουμε τις πρασινάδες με τα φύλλα μυρωδικών.
- Προσθέτουμε την κολοκύθα, τα κάστανα, το τυρί, το ρόδι, το αλλαντικό και τα φουντούκια και ανακατεύουμε.
Σάλτσα
- Προχωράμε στην σάλτσα και χτυπάμε στον πολυκόφτη τους κρόκους, τις αντζούγιες, τη μουστάρδα και το ξίδι μέχρι να γίνουν μια λεία πάστα.
- Χωρίς να σταματήσουμε τη λειτουργία της συσκευής, προσθέτουμε σε αργή ροή το ελαιόλαδο, μέχρι να φτιάξουμε μια αφράτη και πυκνόρρευστη σάλτσα, σαν μαγιονέζα.
- Τέλος, ρίχνουμε τον χυμό, το τυρί και πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Περιχύνουμε τη σαλάτα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.