Υλικά
- 2 φιλέτα, βάρους 180 – 200 γρ. το καθένα και πάχους περίπου 3 – 4 εκ.
- 1 μέτριο, ξερό κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
- 1 πράσινη πιπεριά κέρατο + 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένες σε μεγάλα τετράγωνα (το καλοκαίρι, οπότε είναι στο φόρτε τους οι πιπεριές)
- 3 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι (επειδή το αυθεντικό ιταλικό ξίδι είναι πολύ ακριβό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο – τύπου βαλσαμικού – ελληνικό, φυσικώς γλυκό ξίδι από σταφίδα που βρίσκουμε πια και σε μαγάλα σούπερ μάρκετ)
- 1/2 κουτ. γλυκού φυλλαράκια φρέσκου θυμαριού ή η ίδια ποσότητα σε ξερό, τριμμένο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 3κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
Διαδικασία
Ζεσταίνουμε σε πολύ δυνατή φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να κάψει πολύ καλά (σχεδόν να καπνίσει). Αλείφουμε τα φιλέτα με το λάδι και τα αλατοπιπερώνουμε.
Βάζουμε τα φιλέτα στο πολύ καυτό τηγάνι και τα αφήνουμε να καψαλιστούν καλά και να κάνουν κρούστα προτού τα γυρίσουμε. Ψήνουμε για 3 λεπτά από τη μία πλευρά και 2 λεπτά από την άλλη για πολύ ελαφρά ψημένο, 4 και 3 για ελαφρώς ψημένο, 5 – 4 για μετρίως ψημένο και 6 – 5 λεπτά για καλοψημένο*.
Ειδικά αν το τρώμε καλοψημένο, θα χρειαστεί να το γυρίσουμε 2 – 3 φορές και να «παίζουμε» με την ένταση της φωτιάς για να μην αρπάξει εξωτερικά μέχρι να γίνει και στο εσωτερικό του. Για να το γυρίσουμε χρησιμοποιούμε λαβίδα και όχι πιρούνι, για να μην το τρυπήσουμε και έχουμε απώλεια υγρών. Πλάι στα φιλέτα ψήνουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές, που θα χρειαστεί να γυρίσουμε αρκετές φορές για να μην αρπάξουν.
Μόλις τα φιλέτα γίνουν καταπώς μας αρέσουν, σβήνουμε με το βαλσαμικό ξίδι και αφήνουμε για ελάχιστα δευτερόλεπτα να εξατμιστεί και να καραμελώσει. Πασπαλίζουμε με το θυμάρι και αποσύρουμε. Σερβίρουμε τα φιλέτα με τα ψημένα λαχανικά και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό.
Συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες ή σαλάτα της αρεσκείας μας. Το καλοκαίρι, συνοδεύουμε με μια απλή ντοματοσαλάτα με καλό λάδι, θαλασσινό αλάτι και ρίγανη, φρέσκια ή ξερή.
Συμβουλή: Οι χρόνοι ψησίματος του φιλέτου είναι εντελώς ενδεικτικοί και εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες (το πάχος και την ποιότητα του φιλέτου, την ένταση της φωτιάς, το σκεύος κ.ά.). Ενας εμπειρικός τρόπος για να δούμε αν έγινε κατά πως μας αρέσει, είναι να πιέσουμε προσεχτικά με το δάχτυλό μας στο κέντρο του φιλέτου ενόσω ψήνεται.
Οσο πιο μαλακό τόσο πιο άψητο στο εσωτερικό του, όσο πιο πολύ ψήνεται, τόσο πιο πολύ σκληραίνει. Δεν ξεχνάμε να παίζουμε με την ένταση της φωτιάς: αν κινδυνεύει να αρπάξει και δεν έχει ψηθεί καλά στο εσωτερικό του, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αν, όμως, πάει να βγάλει υγρά και να βράσει μέσα σε αυτά, την ξαναδυναμώνουμε.