Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΣπιτική πραλίνα, φτιάξτε μόνοι σας το λαχταριστό αυτό άλλειμα για το ψωμί σας, για επικάλυψη στο κέικ σας, γέμιση στα γλυκά σας ή όπως αλλιώς φαντάζεστε.
Κυριακή Δασύρα
Υλικά
1 κούπα ωμά αμύγδαλα λευκά, ανάλατα
1 κούπα ωμά αποφλοιωμένα φουντούκια
1 κούπα μαύρη ζάχαρη (πιο σκούρα από την καστανή και κάπως νωπή διότι περιέχει αρκετή μελάσα – τη βρίσκουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ)
2 κουτ. σούπας νερό
τα σποράκια από 1/2 λοβό φυσικής βανίλιας (χαράζουμε τον λοβό κατά μήκος στη μέση και με ένα μαχαιράκι ξύνουμε και παίρνουμε τα σποράκια από το εσωτερικό του)
150 γρ. κουβερτούρα με 70% κακάο, τεμαχισμένη
Μυστικά
Το άλειμμα θα είναι σχετικά ρευστό αμέσως μετά την παρασκευή του. Όσο όμως κρυώνει, πήζει περισσότερο.
Διαδικασία
Για τη σπιτική τραγανή πραλίνα με καραμελωμένα φουντούκια και αμύγδαλα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
Στρώνουμε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα.
Απλώνουμε τα αμύγδαλα και τα φουντούκια και τα καβουρδίζουμε για 17 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.
Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε τη ζάχαρη και το νερό και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Δεν ανακατεύουμε!
Αφήνουμε το μείγμα να ζεσταθεί για 5-6 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το νερό να ξεκινήσει να βράζει. Μόλις το νερό εξατμιστεί, η ζάχαρη θα ξεκινήσει να καραμελώνει.
Μόλις γίνει μια ρευστή καραμέλα με χρυσαφένιο χρώμα, προσθέτουμε τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς και τα σποράκια βανίλιας. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να καλυφθούν από την καραμέλα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αδειάζουμε πάλι στο ταψί με τη λαδόκολλα. Τα απλώνουμε σε μία στρώση και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και να σκληρύνει η καραμέλα.
Σπάμε την καραμέλα με τους ξηρούς καρπούς σε χοντρά κομμάτια, τα ρίχνουμε στον κάδο του πολυκόφτη και τα χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί ένας πολτός. Αυτή είναι η πραλίνα.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, δηλαδή μέσα σε ένα ανοξείδωτο μπολ στερεωμένο στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό (το μπολ δεν πρέπει να ακουμπάει στο νερό). Όση ώρα λιώνει η σοκολάτα, την ανακατεύουμε.
Εναλλακτικά, τη λιώνουμε σε φούρνο μικροκυμάτων, στα 600 W, διακόπτοντας τον φούρνο και ανακατεύοντας ανά 20 δευτερόλεπτα, μέχρι να λιώσει (έτσι, δεν θα μας καεί).
Σε μπολ ανακατεύουμε καλά τη λιωμένη κουβερτούρα με την πραλίνα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Αδειάζουμε σε βάζο, κλείνουμε με το καπάκι και διατηρούμε την πραλίνα σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου τρεις εβδομάδες.