
Πλούσιο, φουλ σοκολατένιο και gluten free κέικ με κουβερτούρα. Αν θέλουμε, στολίζουμε με κόκκινα φρούτα εποχής, σιρόπι σοκολάτας και καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Υλικά
- 225 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε κυβάκια + λίγο ακόμα για το σκεύος
- 300 γρ. μαύρη σοκολάτα χοντροκομμένη
- 2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 6 μεγάλα αυγά, χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
- 100 γρ. καστανή ζάχαρη
- 200 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 3 γρ. αλάτι
- 30 γρ. κακάο, κοσκινισμένο
- 20 ml μπράντι
Διαδικασία
- Για το σοκολατένιο κέικ με μαύρη κουβερτούρα, χωρίς αλεύρι, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 160°C στη λειτουργία του αέρα, βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 23 εκ. και στρώνουμε στον πάτο της ένα κομμάτι λαδόκολλας (κομμένο στις διαστάσεις του ταψιού μας).
- Αδειάζουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα και το βούτυρο σε ένα ανοξείδωτο μπολ, το οποίο τοποθετούμε σε μπεν μαρί, δηλαδή το στερεώνουμε στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό.
- Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και το βούτυρο και να σχηματιστεί ένα λείο ενιαίο μείγμα.
- Αποσύρουμε, ρίχνουμε το μπράντι και ανακατεύουμε ξανά.
- Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τους κρόκους, το εκχύλισμα βανίλιας, το αλάτι και τις ζάχαρες μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει.
- Ρίχνουμε το κακάο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί.
- Αδειάζουμε σε μπολ, καθαρίζουμε τον κάδο και ρίχνουμε εκεί τα ασπράδια και τα χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη μαρέγκα.
- Ρίχνουμε στο μπολ με το μείγμα σοκολάτας το μείγμα με τους κρόκους και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα, μέχρι να ενσωματωθεί.
- Προσθέτουμε και τη μαρέγκα σε τρεις δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με τη σπάτουλα, μέχρι να ενσωματωθεί.
- Αδειάζουμε στη φόρμα, στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει και, αν θέλουμε, στολίζουμε με κόκκινα φρούτα εποχής, σιρόπι σοκολάτας και καβουρδισμένα αμύγδαλα.