Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΤίποτα δεν πάει χαμένο! Στην Ιταλία έχουν πολλά γλυκά στα οποία αξιοποιούν το ψωμί που έχει αρχίσει να μπαγιατεύει και το χρησιμοποιούν αντί για αλεύρι. Ένα από τα πιο λιχούδικα, η torta di pane al cioccolato e nocciole!
Ζάχαρη & Αλεύρι
Υλικά
- 225 γρ. μπαγιάτικο ψωμί + 1/2 κούπα ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί
- λίγο βούτυρο για το σκεύος
- 500 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
- 40 γρ. κακάο + επιπλέον για πασπάλισμα
- 150 γρ. φουντούκια
- 2 αυγά
- 140 γρ. ζάχαρη
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 3 κουτ. σούπας κονιάκ
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το κέικ σοκολάτας από μπαγιάτικο ψωμί με σοκολάτα και φουντούκια προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 20 εκ. Πασπαλίζουμε το εσωτερικό του (πυθμένα και τοιχώματα) με τη 1/2 κούπα ψίχουλα.
- Κόβουμε το μπαγιάτικο ψωμί σε κύβους και το βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος.
- Βράζουμε το γάλα και περιχύνουμε το ψωμί. Αφήνουμε να μουσκέψει και να κρυώσει κι έπειτα το στύβουμε.
- Πετάμε το γάλα και με ένα πιρούνι πιέζουμε το ψωμί να γίνει πολτός. Αφήνουμε στην άκρη.
- Αλέθουμε στον πολυκόφτη τα φουντούκια με το κακάο σε ψιλά κομμάτια.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα, το κονιάκ και το αλάτι και τα ανακατεύουμε με σύρμα.
- Προσθέτουμε το μουλιασμένο και πολτοποιημένο ψωμί και το κακάο με τα φουντούκια και ανακατεύουμε.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 30-40 λεπτά, δοκιμάζοντας με ένα μαχαίρι.
- Αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με μπόλικο κακάο.