Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΔεν είναι παρακατιανή αυτή η μαρμελάδα επειδή σας συστήνεται ως «συνηθισμένη». Εχει άλλωστε κάτι που την κάνει μοναδική: τη φτιάξατε με τα χεράκια σας.
Υλικά
1 κιλό φράουλες, καλοπλυμένες και καθαρισμένες
1 κιλό ζάχαρη
χυμός από 1 λεμόνι μέτριο
1 ξύλο κανέλας, μικρό
3 - 4 γυάλινα βάζα 250 ml
Διαδικασία
Κόβουμε τις φράουλες σε μικρά κομμάτια. Τις βάζουμε στην κατσαρόλα και ρίχνουμε από πάνω τη ζάχαρη. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τις αφήνουμε όλη τη νύχτα (ή 8 - 10 ώρες), για να βγάλουν τα υγρά τους. Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Προσθέτουμε και το ξυλάκι της κανέλας. Μόλις πάρουν βράση, δυναμώνουμε τη φωτιά και παρακολουθούμε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας πού και πού. Όταν δέσει η μαρμελάδα, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε να πάρει μια βράση. Πετάμε το ξυλάκι της κανέλας και βάζουμε τη μαρμελάδα σε πεντακάθαρα αποστειρωμένα* βαζάκια. Τα κλείνουμε αμέσως και τα τοποθετούμε ανάποδα –με το καπάκι προς τα κάτω– μέχρι να κρυώσουν απολύτως. Με αυτό τον τρόπο φτιάχνουμε κονσέρβες, που δεν χρειάζονται ψυγείο. το ξερατε;
Δύο τρόποι για αποστείρωση: Είτε, γεμίζουμε τα ήδη πλυμένα βαζάκια με βραστό νερό. Τα αφήνουμε για λίγα λεπτά και έπειτα τα αδειάζουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε πετσέτα για να τα σκουπίσουμε θα πρέπει να είναι απαραιτήτως σιδερωμένη. Είτε, Βάζουμε τα βάζα, χωρίς τα καπάκια, στο φούρνο, στους 170 °C, και όταν σβήσει το φωτάκι του φούρνου, τα βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
Μικρά μυστικά:
Η καλύτερη κατσαρόλα για μαρμελάδα είναι η ρηχή και φαρδιά που οι μάγειροι λένε πλασοτέ και οι γιαγιάδες μας την έλεγαν «ταβά», σαν βαθύ ταψί.
Αν κάποιο βάζο δεν γεμίσει, τότε δεν το κλείνουμε με το καπάκι, ούτε το αναποδογυρίζουμε μέσα στην κατσαρόλα. Απλά, το καταναλώνουμε πρώτο.