Φωτογραφία: A. D. food studio / Φωτογράφος: Αντωνία Κατή
Αποθήκευση για αργότεραΠρωτότυπο, πανεύκολο και απολαυστικό. Αν μάλιστα το γλυκό συκαλάκι είναι σπιτικό το παγωτό σύκου δεν περιγράφεται.
Δημήτρης Μιχαηλίδης
Υλικά
500 ml (2½ κούπες) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, κρύα, από το ψυγείο
400 γρ. (2 κούπες) ζαχαρούχο γάλα
2 βαζάκια (των 450 γρ. έκαστο), γλυκό κουταλιού σύκο
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε παγωτό σύκου από γλυκό του κουταλιού ξεκινάμε στραγγίζοντας καλά τα σύκα από το σιρόπι τους. Κρατάμε το σιρόπι σε ένα μπολ και ψιλοκόβουμε τα σύκα, τα οποία βάζουμε σε άλλο μπολ.
Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να αποκτήσει παχύρρευστη υφή, σαν γιαούρτι. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και χτυπάμε για 1 λεπτό, μέχρι να φτιάξουμε ένα αφράτο μείγμα.
Προσθέτουμε τα σύκα, ανακατεύουμε με ελαστική σπάτουλα (μαρίζ), μέχρι να σκορπίσουν ομοιόμορφα στο μείγμα, και το αδειάζουμε σε ένα μακρόστενο πλαστικό ή μεταλλικό μπολ.
Το σκεπάζουμε με καπάκι ή διάφανη μεμβράνη και τα αφήνουμε όλο το βράδυ στην κατάψυξη.
Βγάζουμε το δοχείο από την κατάψυξη περίπου 15 λεπτά πριν σερβίρουμε. Μοιράζουμε μπάλες από το παγωτό σε μπολάκια ή φαρδιά ποτήρια, με την ειδική κουτάλα (σκουπ), την οποία βουτάμε κάθε φορά σε ζεστό νερό.
Αν θέλουμε, περιχύνουμε κάθε μερίδα με λίγο από το σιρόπι σύκου που αφήσαμε στην άκρη.