Κείμενο: Τάσος Τυρανόπουλος
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΙδανικά, συνοδεύουμε κάθε κομμάτι με 1 κουταλιά χτυπημένη φρέσκια σαντιγί άγλυκη ή με λίγη κρέμα γάλακτος, που θα ρίξουμε σαν σος από πάνω.
Υλικά
Ζύμη
- 140 γρ. (1 γεμάτη κούπα) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 30 γρ. (2 κουτ. σούπας) νερό
- 10 γρ. (2 κουτ. γλυκού) ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
- 1 αυγό μεγάλο (60 γρ.)
- 1 πρέζα αλάτι
Γέμιση
- 5-6 μήλα (κατά προτίμηση Golden Delicious – τα κίτρινα)
- 70 γρ. (1/3 κούπας) λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική70 γρ. σταφίδες, μουλιασμένες αποβραδίς σε νερό ή βρασμένες για 2-3 λεπτά σε νερό λίγο πριν τις χρησιμοποιήσουμε
- 25 γρ. καρυδόψιχα, χοντροκομμένη
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 70 γρ. μπισκότα πτι μπερ ή digestive ή άλλα της αρεσκείας μας ή φρυγανιά, τριμμένα
- 70-100 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο, αλλά όχι καυτό
- 50 γρ. (1/3 κούπας) άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
Διαδικασία
Ζύμη
- Για να ετοιμάσουμε το στρούντελ, στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το νερό και το αυγό και ξεκινάμε να ζυμώνουμε με τον γάντζο προσθέτοντας σιγά σιγά το λάδι, μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη.
- Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα.
Γέμιση
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε φέτες πάχους έως 1 εκ.
- Τις βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε τις σταφίδες, στραγγισμένες καλά, τα καρύδια, την κρυσταλλική ζάχαρη και την κανέλα. Ανακατεύουμε.
Συναρμολόγηση
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την τοποθετούμε πάνω σε μια μεγάλη λινή πετσέτα.
- Με έναν πλάστη την ανοίγουμε σε σχήμα ορθογώνιο περίπου 30 x 40 εκ.
- Αλείφουμε τη ζύμη με βούτυρο, χωρίς να φτάσουμε ως τις άκρες.
- Πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με το τριμμένο μπισκότο ή τη φρυγανιά και απλώνουμε από πάνω τη γέμιση με τα μήλα, χωρίς να φτάσουμε άκρη άκρη.
- Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό με τη βοήθεια της πετσέτας.
- Πατάμε καλά τις άκρες και τις γυρίζουμε από κάτω, ώστε να μην έχουμε διαρροές στο ψήσιμο.
- Μεταφέρουμε το στρούντελ προσεκτικά σε ένα ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί.
- Βουτυρώνουμε όλη την επιφάνεια του στρούντελ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, για 30-40 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.