Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
Αποθήκευση για αργότεραΈνα πιο «σεφίστικο» ρυζόγαλο, ωραίο και για επιδόρπιο σε ένα τραπέζια στο σπίτι. Ψήνεται στον φούρνο, έχει ιδιαίτερο άρωμα, χάρη στο καρδάμωμο, και πολύ κρεμώδη υφή.
Ελένη Ευθυμιάδου
Υλικά
- 1 λίτρο γάλα
- 30 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 80 γρ. ρύζι γλασέ
- 4 κουτ. σούπας ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 5 ολόκληρες κάψουλες καρδάμωμο
- 2 φύλλα δάφνης
Μυστικά
Μπορείτε να το σερβίρετε με 1 κουταλιά μαρμελάδα σύκο.
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε ρυζόγαλο φούρνου με καρδάμωμο, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C.
- Σπάμε τα καρδάμωμα, βγάζουμε τα μαύρα σποράκια από το εσωτερικό τους και τα κοπανίζουμε πολύ καλά στο γουδί, μέχρι να γίνουν σκόνη.
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα, το βούτυρο, τα φύλλα δάφνης και το κοπανισμένο κάρδαμο.
- Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να πάρουν βράση, ανακατεύοντας ελαφρώς.
- Σε ένα μεσαίο πυρίμαχο σκεύος (π.χ. σε ένα πήλινο σκεύος από πρόβειο γιαούρτι του κιλού ή σε ένα μικρό πυρέξ) ρίχνουμε το ρύζι και τη ζάχαρη και μόλις βράσει το γάλα, το αδειάζουμε από πάνω, αφαιρώντας τα φύλλα δάφνης. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μικρότερα φορμάκια, αλλά θα προσέξουμε να μειώσουμε αναλόγως και τον χρόνο ψησίματος.
- Ανακατεύουμε ώστε να λιώσει η ζάχαρη.
- Βάζουμε το σκεύος στον προθερμασμένο φούρνο και το ψήνουμε για περίπου 2 ώρες (ή αρκετά λιγότερο, αν χρησιμοποιήσουμε ατομικά φορμάκια), μέχρι να μαλακώσει το ρύζι, να χυλώσει και να πήξει το ρυζόγαλο και η επιφάνεια να πάρει ξανθό χρώμα.