Κείμενο: Άννα Ναθαναηλίδου
Φωτογραφία: Πέτρος Αδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΚαι κέικ και μπράουνι σε ένα γλυκό! Η απόλαυση εις διπλούν!
Υλικά
Μπράουνι
- 140 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο
- 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 αυγό
Κέικ
- 120 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 1/2 κούπα (100 γρ.) ζάχαρη
- 2 αυγά
- 1 κούπα (130 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/4 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 4 κουτ. σούπας γάλα φρέσκο, πλήρες
- ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι ακέρωτο
Μυστικά
Διπλασιάζουμε τα υλικά είτε του κέικ είτε του μπράουνι και φτιάχνουμε δύο ξεχωριστά γλυκά!
Διαδικασία
Μπράουνι
- Για να ετοιμάσουμε το κέικ με μπράουνι, πρώτα ντύνουμε εσωτερικά με λαδόκολλα μια μακρόστενη φόρμα του κέικ με διαστάσεις περίπου 10x20 εκ.
- Βάζουμε τη σπασμένη κουβερτούρα σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτουμε το βούτυρο. Τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν τα δύο υλικά.
- Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και αυτή.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε μερικές φορές, ίσα να ενσωματωθεί.
- Χτυπάμε ελαφρά το αυγό χωριστά.
- Προσθέτουμε το χτυπημένο αυγό στο μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Ρίχνουμε το μείγμα του μπράουνι στη φόρμα και το ψήνουμε για 10 λεπτά.
Κέικ
- Στο μεταξύ, φτιάχνουμε το κέικ: Βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ.
- Ρίχνουμε τα αυγά ένα-ένα, προσθέτουμε σταδιακά λίγο-λίγο το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το γάλα και το ξύσμα, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Βγάζουμε το μισοψημένο μπράουνι από τον φούρνο και αδειάζουμε από πάνω το μείγμα του κέικ.
- Ξαναβάζουμε τη φόρμα στον φούρνο για περίπου 30 λεπτά.
- Δοκιμάζουμε τρυπώντας το κέντρο του γλυκού με ένα μαχαίρι (ή καλαμάκι). Αν βγει χωρίς υπολείμματα ζύμης κολλημένα επάνω του, είναι έτοιμο.
- Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει μέσα στη φόρμα για περίπου 15 λεπτά.
- Μετά το ξεφορμάρουμε, τουμπάροντας τη φόρμα σε μια σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς για περίπου 1 ώρα.