Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΦτιάχνουμε χωρίς πολύ κόπο ένα εντυπωσιακό, πολύχρωμο κέικ ζέβρα με επικάλυψη από τυρί κρέμα. Ιδανικό για παιδικά πάρτι!
Ζάχαρη & Αλεύρι
Υλικά
Κέικ
- 190 γρ. (1 1⁄2 κούπα) αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για το ταψί
- 170 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο για το ταψί
- 250 γρ. (1 + 1/4 κούπας) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 2 αυγά + 1 κρόκος, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας ή 2 κάψουλες βανιλίνη
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα στη μύτη του κουταλιού
- αλάτι
- 180 γρ. (1 κούπα, όχι πολύ γεμάτη) φρέσκο γάλα πλήρες
- δύο-τρία χρώματα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας μας, κατά προτίμηση σε μορφή πάστας
Επικάλυψη
- 340 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 165 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 250 γρ. (2 κούπες) άχνη ζάχαρη πολύχρωμη τρούφα για πασπάλισμα
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το πολύχρωμο κέικ ζέβρα βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι με διαστάσεις περίπου 22 x 33 εκ.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες μείγμα.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και τον κρόκο, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, και στη συνέχεια ρίχνουμε τη βανίλια.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.
- Ρίχνουμε στο μείγμα εναλλάξ το μείγμα του αλευριού με το γάλα, χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
- Μοιράζουμε το μείγμα σε τρία ίσα μέρη. Στο ένα μέρος βάζουμε λίγο από το ένα χρώμα ζαχαροπλαστικής και ανακατεύουμε μέχρι να επιτύχουμε την απόχρωση που θέλουμε.
- Στο δεύτερο μέρος βάζουμε το άλλο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Αφήνουμε το τρίτο μέρος λευκό.
- Αδειάζουμε τα τρία μείγματα στο ταψί εναλλάξ, πρώτα λίγο από το ένα, έπειτα από το άλλο, μέχρι να τελειώσουν.
- Στο τέλος ισιώνουμε το μείγμα με μια σπάτουλα, χωρίς να ανακατέψουμε.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά, μέχρι το κέικ να πάρει ένα πιο σκούρο χρώμα και να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί μέχρι μέσα τρυπώντας το κέντρο με μια οδοντογλυφίδα (θα πρέπει να βγει στεγνή).
- Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την επικάλυψη.
Επικάλυψη
- Χτυπάμε στο μίξερ, σε χαμηλή ταχύτητα, το τυρί κρέμα μέχρι να γίνει λείο και μαλακό.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν και να γίνει ένα αφράτο, κρεμώδες μείγμα χωρίς γρομπαλάκια.
- Ενδιαμέσως, σταματάμε το χτύπημα για να σπρώξουμε τις πιτσιλιές βουτύρου προς τα κάτω, ώστε να πετύχουμε καλή ομογενοποίηση.
- Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα και ανακατεύουμε λίγο ακόμα.
- Τέλος, ρίχνουμε σιγά σιγά την άχνη ζάχαρη, χτυπώντας μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Αν είναι πολύ υδαρές και δεν στέκεται, το βάζουμε για λίγο στο ψυγείο.
- Ξεφορμάρουμε το κέικ και απλώνουμε στην επιφάνειά του την επικάλυψη
- Ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα και πασπαλίζουμε με την πολύχρωμη τρούφα.