Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Shutterstock
Αποθήκευση για αργότεραΞεμείνατε από μαρμελάδα; Κανένα πρόβλημα. Η συγκεκριμένη μαρμελάδα φράουλα ετοιμάζεται στο πι και φι, το φρούτο μένει με όλο το άρωμα και τη γεύση του και άμα θέλουμε της προσθέτουμε διάφορα αρωματικά.
Υλικά
- 4 φλιτζ. τσαγιού φράουλες, κομμένες στα 4 ή στα 6
- 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη καστανή
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμόνι
Προαιρετικά αρωματικά
- τα σποράκια από 1/2 κλωνάρι βανίλια
- 1 κομματάκι κανέλα
- ξύσμα λεμονιού
- 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα
- χοντροτριμμένο πιπέρι
- δυόσμος
Μυστικά
Πότε βάζουμε τα αρωματικά:
- Τα σποράκια της βανίλιας τα βάζουμε από την αρχή, για να αρωματίσουν σε βάθος τη γρήγορη μαρμελάδα μας. Είναι ίσως από τα ταιριαστά μπαχαρικά. Το ίδιο κάνουμε και με την κανέλα.
- Το ξύσμα λεμονιού οπωσδήποτε στο τέλος. Τη δροσίζει απίστευτα πολύ.
- Το λικέρ μαστίχα το βάζουμε στο τελευταίο ανακάτεμα. Δεν παραλείπουμε τον χυμό λεμονιού.
- Το πιπέρι όποτε θέλουμε. Η πιπεράτη μαρμελάδα ταιριάζει πολύ με λευκά τυριά.
- Τον δυόσμο καλύτερα να τον προσθέσουμε στο σερβίρισμα, στο ψωμί, στην μπρουσκέτα μας, στο γλυκό, όπου χρησιμοποιήσουμε τη μαρμελάδα. Οι πιο τολμηροί μπορεί να δοκιμάσουν και λεβάντα, θυμάρι, ρίγανη, μελισσόχορτο ή δεντρολίβανο.
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε την πανεύκολη μαρμελάδα φράουλα του 10λεπτου, πρώτα ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε τις φράουλες μαζί με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε 1-2 φορές.
- Ψήνουμε τη μαρμελάδα σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας πότε πότε και πιέζοντας λίγο τα κομμάτια του φρούτου, μέχρι να σωθούν τα υγρά της και να δέσει. Υπολογίζουμε 8-10 λεπτά. Δεν ψήνουμε πάρα πολύ γιατί θέλουμε να μείνει ζωντανή η αίσθηση του φρούτου. Επίσης, είναι ωραίο να συναντάμε κομματάκια φράουλας στο δόντι.
- Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά.
- Διατηρούμε αυτή τη γρήγορη μαρμελάδα στο ψυγείο για περίπου 10-15 μέρες.