Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΠοιος δεν γνωρίζει το σαλονικιώτικο παγωτό αρμενοβίλ; Είναι ένα υπέροχο παγωμένο γλύκισμα που σερβίρεται σε κομμάτια μακρόστενα σαν πάστα. Εκτός από το παγωτό, περιέχει σπασμένους μπεζέδες και καραμελωμένα αμύγδαλα. Φτιάξτε το κι εσείς φέτος το καλοκαίρι και θα «κολλήσετε» με τη γεύση του.
Δημήτρης Μιχαηλίδης
Υλικά
200 γρ. (1 κούπα) ζάχαρη
200 γρ. αμύγδαλα με τον φλοιό τους, ανάλατα
500 ml (2 1⁄2 κούπες) κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά (πολύ κρύα)
400 γρ. (1 κουτί) ζαχαρούχο γάλα
75 γρ. μπεζέδες (τους αγοράζουμε έτοιμους από ζαχαροπλαστείο), σπασμένοι σε κομμάτια
100 γρ. σταγόνες σοκολάτας
Γκανάς σοκολάτας για το σερβίρισμα
100 γρ. (1/2 κούπα) κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
100 γρ. σταγόνες σοκολάτας ή κουβερτούρα τεμαχισμένη
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε το παγωτό αρμενοβίλ βάζουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψάκι στον φούρνο, στους 160°C για περίπου 6-8 λεπτά, ώστε να ζεσταθούν καλά.
Παράλληλα βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη, περιμένοντας να λιώσει κάθε δόση πριν ρίξουμε την επόμενη. Μόλις έχουμε ρίξει όλη τη ζάχαρη και έχει πάρει ξανθό χρώμα καραμέλας, ρίχνουμε τα αμύγδαλα, τα οποία πρέπει να είναι ακόμα ζεστά από τον φούρνο, αλλιώς θα παγώσει και θα σφίξει η καραμέλα.
Τα ανακατεύουμε συνεχώς για μερικά λεπτά, μέχρι να καλυφθούν καλά από την καραμέλα, και τα κατεβάζουμε από τη φωτιά. Τα αδειάζουμε σε μια λαδόκολλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Βάζουμε σε ένα μπολ την κρύα κρέμα γάλακτος και χτυπάμε με το μίξερ χειρός, μέχρι να σφίξει και να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι (είναι ένα στάδιο πριν γίνει σαντιγί.Σε αυτό το στάδιο θα στέκεται στο κουτάλι).
Προσθέτουμε στην κρέμα το ζαχαρούχο γάλα και χτυπάμε λίγο ακόμα, μέχρι να αναμειχθούν τα δύο υλικά. Σταματάμε το μίξερ.
Σπάμε τους μπεζέδες σε μικρά κομμάτια.
Θρυμματίζουμε τα καραμελωμένα αμύγδαλα σε πολύ μικρά κομμάτια είτε στο γουδί είτε σκεπάζοντας τα με μια λαδόκολλα και πιέζοντας τα από πάνω με τον πλάστη.
Ρίχνουμε στο μείγμα της χτυπημένης κρέμας με το ζαχαρούχο τις σταγόνες σοκολάτας, τους σπασμένους μπεζέδες και τα σπασμένα καραμελωμένα αμύγδαλα (αν θέλουμε, κρατάμε λίγα κομμάτια από τους μπεζέδες και τα αμύγδαλα για το σερβίρισμα). Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ώστε να αναμειχθούν καλά τα υλικά.
Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα τσέρκι 25 × 35 εκ., καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα του παγωτού και το απλώνουμε καλά. Σκεπάζουμε την επιφάνειά του με λαδόκολλα και από πάνω με αλουμινόχαρτο.
Εναλλακτικά, μπορούμε να το μοιράσουμε σε μακρόστενες φόρμες του κέικ, που θα έχουμε «ντύσει» με λαδόκολλα.
Βάζουμε το παγωτό στην κατάψυξη για τουλάχιστον 6 ώρες, ώστε να παγώσει καλά.
Γκανάς σοκολάτας
Βάζουμε τα κομμάτια της σοκολάτας σε ένα μπολ. Σε μια κατσαρολίτσα βράζουμε την κρέμα γάλακτος και την αδειάζουμε πάνω από τη σοκολάτα. Περιμένουμε 1 λεπτό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Αφήνουμε τη σοκολάτα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν τη χρησιμοποιήσουμε. Αν παρασφίξει όμως, θα πρέπει να τη λιώσουμε ξανά σε μπεν μαρί ή σε φούρνο μικροκυμάτων.
Σερβίρισμα
Κόβουμε το αρμενοβίλ σε παραλληλόγραμμα κομμάτια και σερβίρουμε περιχύνοντας με την γκανάς σοκολάτας.
Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με μπεζέδες και καραμελωμένα αμύγδαλα.