Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΑυτό το νηστίσιμο κέικ πορτοκαλιού, πέρα από το γλάσο, μπορείτε να το στολίσετε με χοντροκοπανισμένους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας ή με τρούφα.
Δημήτρης Μιχαηλίδης
Υλικά
Κέικ
- 530 γρ. (4 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 530 γρ. (2 1⁄2 κούπες) φυσικός χυμός πορτοκάλι
- 2 κουτ. γλυκού ξίδι λευκό
- 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- 300 γρ. (1 1⁄2 κούπα) ζάχαρη
- 170 γρ. (λίγο παραπάνω από 3/4 κούπας) ηλιέλαιο
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Γλάσο
- 120 γρ. (1 κούπα) άχνη ζάχαρη
- 3 κουτ. σούπας φυσικός χυμός πορτοκάλι
Διαδικασία
Κέικ
- Για να φτιάξουμε το νηστίσιμο κέικ πορτοκαλιού χωρίς μίξερ, πρώτα, σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τον χυμό, προσθέτουμε το ξίδι και τη μαγειρική σόδα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να αφρίσει.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το μείγμα στερεών στο μείγμα υγρών και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. (Προσοχή: Δεν ανακατεύουμε πολύ!)
- Βάζουμε το μείγμα σε μια λαδωμένη στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180°C για περίπου 40 λεπτά.
- Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε, βυθίζοντας στο πιο ψηλό σημείο ένα λεπτό μαχαίρι· θα πρέπει να βγει στεγνό.
- Βγάζουμε, αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
Γλάσο
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την άχνη με τον χυμό πορτοκαλιού.
- Περιχύνουμε το κέικ με το γλάσο και σερβίρουμε.