Φωτογραφία: Shutterstock
Αποθήκευση για αργότεραΤο κέικ αυτό έχει μια πολύ ωραία, μαλακή και αφράτη υφή. Το μυστικό είναι στο ξίδι που περιέχει, το οποίο αντιδράει με τη σόδα και δημιουργεί διοξείδιο του άνθρακα (ανθρακικό). Αυτή η αντίδραση είναι που προκαλεί την τέλεια διόγκωση του κέικ.
Ακόμα, δεν περιέχει ζωικά λιπαρά, όπως βούτυρο, ούτε και αυγά, επομένως είναι κατάλληλο για τις περιόδους νηστείας και για όσους κάνουν vegan διατροφή.
Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Υλικά
- 3 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 6 κουτ. σούπας κακάο
- 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- 2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη καστανή
- 10 κουτ. σούπας καλαμποκέλαιο
- 2 κουτ. σούπας ξίδι
- 2 κάψουλες βανίλιας
- ξύσμα πορτοκαλιού
- 2 φλιτζ. τσαγιού νερό
Μυστικά
Ο λόγος που σε κάποιες συνταγές για κέικ χρειάζεται να προσθέσουμε νερό είναι για να ενυδατωθεί η γλουτένη και να δώσουμε περισσότερη υγρασία στο μείγμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα πιο αφράτο και αέρινο κέικ.
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κέικ με κακάο, αρχικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Στη συνέχεια, κοσκινίζουμε πάνω σε μια λαδόκολλα το αλεύρι μαζί με το κακάο.
- Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στον κάδο του μίξερ για 3-4 λεπτά μέχρι να έχουμε μια παχύρρευστη ζύμη.
- Λαδώνουμε με λίγο καλαμποκέλαιο μια φόρμα για κέικ (Νο 26 ή 28) και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
- Ψήνουμε στον φούρνο στη μεσαία σχάρα για 30 λεπτά.
- Όταν είναι έτοιμο, το αφήνουμε για 5 λεπτά κι έπειτα το ξεφορμάρουμε.
- Βάζουμε το κέικ σε μια πιατέλα και το πασπαλίζουμε με άχνη ή κακάο.