Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΤιμούμε τα προιόντα του τόπου μας και φτιάχνουμε συνταγές με το εξαιρετικής ποιότητας Premium Κυπριακό ουίσκι Kythrea από την Aristides Distilling.
Υλικά
Για τη ζύμη
- 550 γρ. αλεύρι χωριάτικο
- 1/4 κουτ. γλυκού μέχλεπι, ακοπάνιστο
- 5 γρ. αλάτι
- 11 γρ. ξηρή μαγιά
- 75 γρ. ζάχαρη
- 150 γρ. γάλα
- 4 αυγά
- Βανίλια
- 50 γρ. βούτυρο γάλακτος
Για το σιρόπι
- 500 γρ. ζάχαρη
- 800 γρ. νερό
- 1 κουτ. σούπας Kythrea Single Malt Whisky
Για την κρέμα
- 250 γρ. φρέσκια κρέμα
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
- 1 κουτ. σούπας Kythrea Single Malt Whisky
Μαγειρεύουμε με Kythrea
Single Malt Whisky
Διαδικασία
- Κοπανίζουμε το μέχλεπι και το ανακατεύουμε με το αλεύρι και το αλάτι σε λεκάνη μίξερ.
- Διαλύουμε τη μαγιά με 10 γρ. από τη ζάχαρη και 50γρ. από το γάλα και, όταν αφρίσει, ρίχνουμε το μείγμα στο αλεύρι. Στην ίδια λεκάνη προσθέτουμε τα αυγά, τη βανίλια, την υπόλοιπη ζάχαρη και το υπόλοιπο γάλα και ζυμώνουμε για 10΄ σε χαμηλή ταχύτητα. Ρίχνουμε στη συνέχεια το βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθεί. Θα έχουμε μια μαλακή ζύμη –αν κολλά στα χέρια, δεν προσθέτουμε αλεύρι, απλά αλείβουμε την επιφάνεια εργασίας και τα χέρια μας με λίγο λάδι.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια και βάζουμε σε λαδωμένες φόρμες για μπαμπάδες ή για μικρά κέικ (η ζύμη να φτάνει μέχρι το μισό της κάθε φόρμας). Αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσουν και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
- Απλώνουμε μια καθαρή πετσέτα πάνω σε σχάρα και βάζουμε του μπαμπάδες να κρυώσουν.
- Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι:
βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 6΄ και προσθέτουμε το Kythrea Single Malt Whisky. Βάζουμε τους κρύους μπαμπάδες στο ζεστό σιρόπι και τους αφήνουμε για 20 δευτερόλεπτα (αν είναι μικροί) έως 1 λεπτό (τους πιο μεγάλους), γυρίζοντάς τους απ’ όλες τις μεριές για να απορροφήσουν καλά το σιρόπι. Βγάζουμε σε πιατέλα και βάζουμε στο ψυγείο. Βράζουμε το υπόλοιπο σιρόπι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μείνουν περίπου τα 2/3 της αρχικής ποσότητας. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και αλείβουμε τους κρύους μπαμπάδες. - Χτυπάμε την φρέσκια κρέμα με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να πήξει, και προσθέτουμε το Kythrea Single Malt Whisky. Γαρνίρουμε τους μπαμπάδες με την μυρωδάτη κρέμα και σερβίρουμε αν θέλουμε με σταφίδες μαριναρισμένες με ουίσκι.