Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΈνα απλό αλλά πολύ νόστιμο, ελληνικό παραδοσιακό γλυκό είναι αυτό το νηστίσιμο ραβανί με ελαιόλαδο.
Μανώλης Στήθος
Υλικά
- 1.000 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1.000 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική + επιπλέον για το σκεύος
- 400 γρ. ελαιόλαδο + επιπλέον για το λάδωμα του σκεύους
- 500 γρ. νερό
- 500 γρ. χυμός πορτοκάλι, φρεσκοστυμμένος
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 30 μοσχοκάρφια
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το λαδοραβανί της Αιτωλοακαρνανίας προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, με αέρα.
- Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό, με τον χυμό και τη ζάχαρη, για 4-5 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός), μέχρι να γίνει ένα ελαφρύ σιρόπι.
- Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι.
- Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και αμέσως αρχίζουμε να ρίχνουμε το σιρόπι σταδιακά.
- Μόλις προσθέσουμε όλο το σιρόπι, μαγει- ρεύουμε για άλλο 1 λεπτό σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει και να ψηθεί το μείγμα.
- Προσθέτουμε το ξύσμα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Λαδώνουμε ένα ταψί 40 x 30 εκ. και πασπαλίζουμε όλο το εσωτερικό του με ζάχαρη.
- Αδειάζουμε μέσα το μείγμα του σιμιγδαλιού, το απλώνουμε, ισιώνουμε καλά την επιφάνεια και το χαράσσουμε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια.
- Καρφώνουμε από ένα μοσχοκάρφι σε κάθε κομμάτι και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 45-60 λεπτά.
- Όταν η κρούστα του γλυκού γίνει χρυσή προς καφέ, το γλυκό είναι έτοιμο.
- Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.