Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Γιάννης Συκιανάκης
Αποθήκευση για αργότεραΚάτι σαν πανακότα είναι αυτό το γλυκό, δροσάτο και φίνο, αλλά με λιγότερο σφιχτή υφή. Το αδειάζουμε μέσα σε μεγάλο μπολ σερβιρίσματος και αφού σταθεροποιηθεί, το σερβίρουμε με κουταλιές σε πιάτα και συνοδεύουμε με τα καραμελωμένα κεράσια. Βέβαια, αν θέλουμε, μπορούμε να το σερβίρουμε και απευθείας σε ποτήρια, οπότε θα σταθεροποιηθεί και πιο γρήγορα.
Υλικά
Για το γιαουρτοζελέ
- 7 γρ. φύλλα ζελατίνης
- 400 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 50 γρ. ζάχαρη
- 1 λοβός βανίλιας (κόβουμε τον λοβό στη μέση κατά μήκος και ξύνουμε το εσωτερικό του με τη λάμα του μαχαιριού για να μαζέψουμε τα σποράκια) ή 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 400 ml γιαούρτι στραγγιστό, πλήρες
Για τα κεράσια
- 360 γρ. κεράσια, κομμένα στη μέση (αφαιρούμε το κουκούτσι)
- 3 κουτ. σούπας μέλι
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την κρέμα γιαουρτιού με καραμελωμένα κεράσια μουλιάζουμε τις ζελατίνες σε ένα μπολ με λίγο κρύο νερό για λίγα λεπτά, έως ότου μαλακώσουν.
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τους σπόρους βανίλιας και τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Μόλις δούμε ότι πάει να φουσκώσει το μείγμα, το αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε κατά μέρος για μερικά λεπτά να κρυώσει ελαφρώς.
- Στύβουμε τις ζελατίνες από το νερό και τις ρίχνουμε στη ζεστή κρέμα. Ανακατεύουμε ώστε να διαλυθούν.
- Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα καθαρό μπολ και προσθέτουμε το γιαούρτι. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα για να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα.
- Αφήνουμε να κρυώσει και να αρχίσει να πήζει (για να γίνει αυτό πιο γρήγορα, μπορούμε να τοποθετήσουμε το μπολ μέσα σε ένα δοχείο στο οποίο έχουμε βάλει κρύο νερό και παγάκια, και να το ανακατέψουμε εκεί μέχρι να κρυώσει).
- Τότε το αδειάζουμε σε ένα μεγάλο γυάλινο ή πορσελάνινο μπολ σερβιρίσματος ή σε ποτήρια.
- Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά του, για να μη σχηματιστεί κρούστα, και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες ή για 1 βράδυ, ώστε να σταθεροποιηθεί.
Κεράσια
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Απλώνουμε τα κεράσια σε ένα ταψάκι, τα περιχύνουμε με το μέλι και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε απαλά.
- Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας μία φορά ενδιαμέσως.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σερβίρισμα
- Σερβίρουμε το γλυκό με κουταλιές σε πιάτα και συνοδεύουμε με λίγα από τα κεράσια μαζί με τους χυμούς που έχουν βγάλει κατά το ψήσιμο.