Κείμενο: Άννα Ναθαναηλίδου
Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΈνα πληθωρικό κέικ, με φρούτα και ξηρούς καρπούς, που δεν θέλει μίξερ. Θρεπτικό και χορταστικό, είναι ιδανικό για κάθε ώρα της ημέρας που χρειαζόμαστε γεύση και ενέργεια.
Υλικά
2/3 κούπας αραβοσιτέλαιο + επιπλέον, για τη φόρμα
3 κουτ. σούπας χυμός πορτοκαλιού
2 αυγά
2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
1 κουτ. σούπας μέλι
1 κούπα καρότο, τριμμένο στη χοντρή μεριά του τρίφτη
1 κούπα μήλο, τριμμένο
1 μπανάνα ώριμη, μεγάλου μεγέθους, λιωμένη
1/2 κούπα καρύδια ή αμύγδαλα, ψιλοκομμένα
1 κούπα νιφάδες βρώμης
1 κούπα αλεύρι ολικής αλέσεως + επιπλέον, για τη φόρμα
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
Μυστικά
Μπορούμε να παραλείψουμε την κανέλα ή να προσθέσουμε άλλα μπαχαρικά, όπως 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο. Επίσης, αν προτιμάμε, επιλέγουμε άλλους ξηρούς καρπούς.
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε το κέικ με φρούτα και ξηρούς καρπούς χωρίς μίξερ, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ μεσαίου μεγέθους.
Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το λάδι, τον χυμό, τα αυγά, τη ζάχαρη και το μέλι και ανακατεύουμε με αυγοδάρτη.
Οταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτουμε σιγά-σιγά τα υπόλοιπα υλικά.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και το ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Βγαίνει ζουμερό και όχι πολύ φουσκωτό.