
Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΈνα κέικ με παντζάρι και ανάλαφρο γλάσο αναρής και το γνωστό σε όλους μας κέικ γεωγραφία με γλάσο μαύρης σοκολάτας.
Υλικά
- 200 γρ. βούτυρο
- 5 αυγά
- βανίλια
- 300 γρ. ζάχαρη άχνη
- 250 γρ. αλεύρι φαρίνα
- 20 γρ. baking powder
- 40 γρ. κακάο
Για το γλάσο
- 60 γρ. κακάο
- 60 γρ. ζάχαρη
- 150 γρ. νερό
- 50 γρ. βούτυρο
Διαδικασία
- Ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα, ρίχνοντας στο τέλος 150 γρ. άχνη. Σε ξεχωριστή λεκάνη, χτυπάμε το βούτυρο με την υπόλοιπη άχνη και προσθέτουμε τους κρόκους και τη βανίλια. Προσθέτουμε το αλεύρι με το baking powder και στη συνέχεια τη μαρέγκα, ανακατεύοντας ελαφρά. Ξεχωρίζουμε το 1/3 και προσθέτουμε σε αυτό το κακάο, ανακατεύοντας ελαφρά.
- Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί (διαστάσεων 11 Χ 29 εκ.) και το καλύπτουμε με λαδόκολλα, η οποία να εξέχει 3 εκ. πάνω από την άκρη του ταψιού. Απλώνουμε το 1/3 από το λευκό μείγμα στο ταψί και πάνω από αυτό, στο κέντρο, το μισό σοκολατένιο. Συνεχίζουμε με ακόμα 1/3 λευκό και το υπόλοιπο σοκολατένιο και τελειώνουμε με το υπόλοιπο λευκό. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα. Αν το κέικ κοκκινίσει πριν τελειώσει το ψήσιμο, το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
- Για το γλάσο σοκολάτας, βάζουμε το κακάο, τη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρολάκι κι ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ενωθούν.
Προσθέτουμε το βούτυρο, ενώ συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Αφήνουμε για λίγο κρυώσει και γαρνίρουμε το κέικ.