Φωτογραφία: Αντωνία Κάτη
Αποθήκευση για αργότεραΗ φλαν είναι μια ψητή κρέμα, κάτι σαν γαλατόπιτα. Η συγκεκριμένη δεν έχει αυγά και βούτυρο, παρ’ όλα αυτά η γεύση της είναι πλούσια και γαλατένια, με μια ελαφριά ξινούτσικη αίσθηση, όπως του τσίζκεϊκ.
Κατερίνα Λίβα
Υλικά
3 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό (600 γρ.)
465 γρ. ζαχαρούχο γάλα*
50 γρ. κορν φλάουρ
λίγο λάδι για τη φόρμα
250 γρ. μαρμελάδα της αρεσκείας μας, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Μυστικά
*Παραλλαγή: Αν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα αντί για το απλό ζαχαρούχο, που θα δώσει γεύση καραμέλας στη φλαν μας. Σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν ωραίο να προσθέταμε και 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι στο μείγμα.
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε το φλαν γιαουρτιού με μόνο 3 υλικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 165°C, στον αέρα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το ζαχαρούχο γάλα.
Κοσκινίζουμε μέσα εκεί το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε, προσέχοντας να μη δημιουργηθούν σβόλοι.
Λαδώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 20 εκ. (προτιμότερο με αποσπώμενο πάτο), αδειάζουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι τα πλαϊνά να πάρουν καφετί χρώμα και να ξεκολλήσουν ελαφρά από τη φόρμα.
Το κέντρο πρέπει να παραμένει ελαφρώς τρεμουλιαστό.
Αφήνουμε το γλυκό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και ιδανικά το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά, ώστε να μπορούμε να το κόψουμε και να το σερβίρουμε σε κομμάτια, χωρίς να διαλυθεί.
Συνοδεύουμε, αν θέλουμε, με μαρμελάδα.