Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΑπό τη σύγχρονη πλέον παράδοση της Κύπρου: ένα γιορταστικό gammon με μαρμελάδα κιτρόμηλο και ψωμάκια εμπνευσμένα από τα παφίτικα «γαλένα», αλλά και οι χριστουγεννιάτικοι κουραμπιέδες σε μία δούκισσα.
Υλικά
- 500 γρ. κουραμπιέδες βουτύρου (με ή χωρίς αμύγδαλα)
Για την κρέμα σοκολάτας
- 300 γρ. βούτυρο γάλακτος
- 300 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. κακάο
- 4 αβγά
- βανίλια
- 90 γρ. γάλα
- 70 γρ. μπράντι
Διαδικασία
- Ετοιμάζουμε πρώτα την κρέμα σοκολάτας: βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο, σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε πολύ καλά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι μόλις να αρχίσει να βράζει. Προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
- Σπάμε τους κουραμπιέδες σε μέτρια κομμάτια και ανακατεύουμε με την κρέμα σοκολάτας. Βάζουμε σε ταψί (το οποίο έχουμε καλύψει με πλαστική μεμβράνη) και παγώνουμε.