Φωτογραφία: Αμαρυλλίς Τσέγκου
Αποθήκευση για αργότεραΑυτό το νηστίσιμο κέικ αμυγδάλου με πορτοκάλια και σανγκουίνια, εκτός από πεντανόστιμο είναι όμορφο και φουλ ινσταγκραμικό!
Ιάνθη Μιχαλάκη
Υλικά
- 1 πορτοκάλι βάρους 250 γρ. (ή 2 μικρότερα), ολόκληρο, πλυμένο
- 40 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο καλής ποιότητας + λίγο επιπλέον για το ταψί
- 160 ml φυτικό γάλα (π.χ. βρώμης ή σόγιας)
- 180 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη (ή έτοιμη αμυγδαλόσκονη)
- 8 γρ. μαγειρική σόδα
- 180 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. πολέντα (χοντρό καλαμποκάλευρο)
- 2 σαγκουίνια, καθαρισμένα, κομμένα σε λεπτές, στρογγυλές φέτες
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το κέικ αμυγδάλου-πορτοκαλιού με σαγκουίνια σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε μπόλικο νερό και βράζουμε το πορτοκάλι ολόκληρο για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει τόσο που να τρυπιέται εύκολα με πιρούνι.
- Το βγάζουμε, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το κόβουμε στα τέσσερα.
- Αφαιρούμε κουκούτσια, αν υπάρχουν, και το ρίχνουμε στον πολυκόφτη μαζί με το λάδι και το φυτικό γάλα.
- Χτυπάμε τα υλικά μέχρι να γίνουν πολτός.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τη σκόνη αμυγδάλου, τη σόδα, τη ζάχαρη και την πολέντα.
- Προσθέτουμε τον πολτό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά με ελαστική σπάτουλα για να ομογενοποιηθούν.
- Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε το μείγμα κατά μέρος για 1 ώρα, μέχρι να μουσκέψει η πολέντα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις).
- Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 22-24 εκ. και στρώνουμε στον πυθμένα του χαρτί ψησίματος.
- Τακτοποιούμε εκεί τις φέτες σαγκουινιών κυκλικά.
- Αδειάζουμε από πάνω το μείγμα και ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
- Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς και το αναποδογυρίζουμε με προσοχή σε μια πιατέλα, ώστε τα σαγκουίνια να έρθουν στην επιφάνεια.