Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Υλικά για 1 ταψί διαμ. 22 εκ.: 2 - 3 φλιτζ. τσαγιού βρασμένο μπρόκολο ή κουνουπίδι (τα μεγάλα «μπουκετάκια» και τα πιο σκληρά κοτσάνια από το λαχανικό τα κόβουμε σε μικρότερα για να απλωθούν ομοιόμορφα στο ταψί), 150 γρ. καπνιστό μπέικον ή γαλοπούλα ή ζαμπόν ή χωριάτικο λουκάνικο ή όποιο άλλο βραστό ή καπνιστό αλλαντικό διαθέτουμε, σε μικρά κομμάτια, 3 χοντρές φέτες ψωμί (αν έχουμε μπαγιάτικο, αξιοποιούμε αυτό), χωρίς την κόρα, κομμένες με το χέρι σε μικρές μπουκιές, 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη (αν θέλουμε), 40 ml ελαιόλαδο, 1 φλιτζ. τσαγιού φέτα, θρυμματισμένη, 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, κοπανισμένη, 4 αυγά, 100 ml γάλα, 3 κουτ. σούπας γραβιέρα τριμμένη ή άλλο κίτρινο τυρί που έχουμε στο ψυγείο, αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Σε ένα ταψί διαμέτρου 22 εκ. ή σε ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος ρίχνουμε το αλλαντικό, τα κομματάκια του ψωμιού, το σκόρδο, το λάδι, τη μισή ρίγανη (1/2 κουτ. γλυκού) και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Ψήνουμε για 10 λεπτά, στη μεσαία θέση του φούρνου, μέχρι τα κομματάκια του ψωμιού να ροδίσουν ελαφρώς.
Βγάζουμε το σκεύος από το φούρνο (δεν τον σβήνουμε) και αφήνουμε τα υλικά να κρυώσουν ελαφρώς. Βάζουμε από πάνω τα κομμάτια από το μπρόκολο ή το κουνουπίδι και σκορπίζουμε τη φέτα. Σε ένα μπολ χτυπάμε το γάλα με τα αυγά και την υπόλοιπη ρίγανη (1/2 κουτ. γλυκού) και περιχύνουμε τα υλικά στο ταψί. Πασπαλίζουμε με το κίτρινο τυρί και ψήνουμε για 25 λεπτά ή μέχρι το φαγητό να ροδίσει. Το σερβίρουμε ζεστό.