Κείμενο: Χριστίνα Τζιάλλα
Οι ψημένοι ξηροί καρποί έχουν ένα ωραίο «καπνιστό» άρωμα και πιο πλούσια γεύση σε σχέση με τους άψητους. Γι’ αυτό και σε πολλές συνταγές για κέικ, γλυκά του κουταλιού, τούρτες, αλλά και σαλάτες, οι σεφ προτείνουν να καβουρδίσουμε τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και τα κουκουνάρια. Το καβούρδισμα γίνεται με δύο τρόπους. Ο ένας είναι σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας. Ρίχνουμε εκεί τους ξηρούς καρπούς και τους ανακατεύουμε συνεχώς, έως ότου πάρουν χρώμα. Ο δεύτερος τρόπος, και πιο αξιόπιστος, είναι σε μια λαμαρίνα στο φούρνο. Απλώνουμε τους ξηρούς καρπούς στη λαμαρίνα, πάνω σε λαδόκολλα, και τους ψήνουμε στους 160° C (όχι στο γκριλ) για 8 - 10 λεπτά, έως ότου ροδίσουν.