Κείμενο: Χριστίνα Τζιάλλα
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΑν η σαλάτα καπρέζε ήταν μαγειρευτό φαγητό, θα ήταν αυτό. Ρικότα, μοτσαρέλα, βασιλικός και ντομάτα συνδυάζονται σε ένα άκρως γευστικό, χορταστικό και μυρωδάτο πιάτο.
Υλικά
- 200 γρ. ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 80 ml ελαιόλαδο
- 3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- 800 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας πολτοποιημένα στον πολυκόφτη (ή 1.500 γρ. φρέσκες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και κομμένες σε μικρά καρέ)
- 1 μάτσο βασιλικός, ψιλοκομμένος
- 250-300 γρ. λαζάνια
- 900 γρ. τυρί ρικότα, θρυμματισμένη
- 600 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα, στραγγισμένη, σε λεπτές φέτες
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά, για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για 1 λεπτό και ρίχνουμε τις ντομάτες. Δυναμώνουμε ελάχιστα τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια σάλτσα. Ρίχνουμε τον βασιλικό, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Απλώνουμε 1/4 της ποσότητας της σάλτσας στον πάτο ενός ορθογώνιου πυρίμαχου ταψιού, με διαστάσεις περίπου 30 x 25 εκ. Καλύπτουμε με μία στρώση λαζάνια – αν χρειαστεί, κόβουμε κάποια σε μικρότερο μέγεθος, για να εφαρμόσουν ακριβώς στο σκεύος. Απλώνουμε άλλο 1/4 σάλτσας και από πάνω στρώνουμε 1/3 της ρικότας. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο φορές. Τέλος, καλύπτουμε την επιφάνεια του φαγητού με τις φέτες μοτσαρέλας. Ψήνουμε τα λαζάνια για 20 - 25 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει στην επιφάνεια.