Κείμενο: Χριστίνα Τζιάλλα
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάϊκος
Αποθήκευση για αργότεραΤα είπαμε και τα συμφωνήσαμε: άλλος φέρνει το κρασί, άλλος το κρέας και άλλος το γλυκό σε ένα τραπέζι ρεφενέ. Το γλυκό λοιπόν που έφερε η Χριστίνα Τζιάλλα ήταν νόστιμο, πρωτότυπο και μέσα στην εποχή, αφού το βασικό υλικό του είναι η κολοκύθα.
Υλικά
240 ml ελαιόλαδο (επιλέγουμε μια ποικιλία με σχετικά ελαφρύ και φρουτώδες άρωμα, π.χ. μανάκι)
220 γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
230 γρ. καστανή κρυσταλλική ζάχαρη
3 αυγά
430 γρ. πουρές κολοκύθας (από κονσέρβα – εμείς βρήκαμε στον Θανόπουλο. Αν δεν βρούμε, ετοιμάζουμε σπιτικό πουρέ*)
190 γρ. γιαούρτι αγελάδος, στραγγιστό με 10% λιπαρά
1½ κουτ. γλυκού εσάνς βανίλιας
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμα για τη φόρμα
1½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
1/4 κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ ξερό, σε σκόνη
2 κουτ. σούπας (20 γρ.) κακάο
1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
λίγο βούτυρο, για το βουτύρωμα της φόρμας
Για την επιφάνεια
1/2 κούπα άχνη ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού μείγμα από τριμμένο μοσχοκάρυδο, μπαχάρι και τζίντζερ
Μυστικά
*Σπιτικός πουρές κολοκύθας: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με
λαδόκολλα. Κόβουμε στη μέση δύο μικρές κόκκινες κολοκύθες ή μία μεγαλύτερη συνολικού αρχικού βάρους περίπου 1.200 γρ. Βάζουμε τα κομμάτια στο ταψί με την κομμένη σάρκα προς τα κάτω και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Δοκιμάζουμε πιέζοντάς τα με τη ράχη ενός κουταλιού – θα πρέπει η φλούδα να υποχωρεί και να βουλιάζει από την πίεση. Βγάζουμε τη σάρκα με το κουτάλι και την πολτοποιούμε στον πολυκόφτη.
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το αφράτο κέικ μαρμπρέ με ψητή κολοκύθα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα του κέικ.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι και το τζίντζερ.
Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τα δύο είδη ζάχαρης σε ένα μπολ και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, μέχρι να αναμειχθούν.
Προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας, τη βανίλια και το γιαούρτι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα.
Ρίχνουμε το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί.
Σε άλλο μπολ αδειάζουμε το 1/3 της ζύμης και το ανακατεύουμε με το κακάο και την κανέλα.
Ρίχνουμε το 1/3 της ζύμης με την κολοκύθα στη φόρμα και από πάνω το 1/3 της ζύμης με το κακάο σε μια πολύ λεπτή στρώση. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες 2 φορές, μέχρι να τελειώσουν και οι 2 ζύμες.
Ψήνουμε για 50-60 λεπτά, μέχρι να γίνει το κέικ και να φουσκώσει.
Δοκιμάζουμε τρυπώντας το κέικ με ένα μαχαίρι. Αν βγει στεγνό, είναι έτοιμο, αλλιώς ψήνουμε λίγο ακόμα.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Ξεφορμάρουμε το κέικ σε μια πιατέλα.
Ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με το μείγμα μπαχαρικών.
Μόλις κρυώσει καλά το κέικ, κοσκινίζουμε το μείγμα της ζάχαρης σε όλη την επιφάνεια.