Κείμενο: Γαστρονόμος
Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε τις ελιές επιμηκύνοντας το χρόνο ζωής τους είναι να τις αποθηκεύσουμε σε δοχεία με καλό κλείσιμο, κατά προτίμηση από γυαλί (που είναι αδρανές υλικό και δεν αλληλεπιδρά με τα τρόφιμα), στο ψυγείο. Το σκεύος πρέπει να τις χωράει σχεδόν ακριβώς. Τις καλύπτουμε με άλμη (70 γρ. αλάτι σε 1 λίτρο νερό) ή οξάλμη (μια καλή αναλογία: 3 μέρη άλμη + 1 - 2 μέρη ξίδι) και μετά με ένα στρώμα ελαιολάδου, που δρα μονωτικά και προστατεύει τις ελιές. Εναλλακτικά, τις «σκεπάζουμε» μόνο με ελαιόλαδο, που τις γλυκαίνει πολύ.