Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Υλικά(για 1 ντάκο): περίπου 1/2 φλιτζ. τσαγιού υπόλοιπα φασολάκια λαδερά, 1 ντάκος κρίθινος, 1 μεσαίου μεγέθους ντομάτα, 2 - 3 ελιές Καλαμών, ξεκουκουτσιασμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια, 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη, 1 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού, 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, 60 γρ. φέτα (ή άλλο λευκό τυρί, όπως ξινομυζήθρα), σε μικρά κομμάτια.
Διαδικασία: Κόβουμε την ντομάτα στα τέσσερα, αφαιρούμε τα σπόρια της με ένα κουτάλι και τα ρίχνουμε (τα σπόρια, όχι τα κομμάτια) στο μούλτι μαζί με όλα τα ζουμιά. Χτυπάμε καλά το μείγμα στο μούλτι και το περνάμε από λεπτό σουρωτήρι το οποίο έχουμε στερεώσει σε ένα μικρό μπολ. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Κόβουμε τη σάρκα της ντομάτας και τα φασολάκια σε μικρά κομμάτια. Βρέχουμε ελαφρώς τον ντάκο και τον βάζουμε σε ένα μεγάλο βαθύ πιάτο. Τον αλείφουμε με το μισό λαδολέμονο και από πάνω βάζουμε τα φασολάκια. Στο μπολ με το υπόλοιπο λαδολέμονο ανακατεύουμε τα κομματάκια της ντομάτας και τα ρίχνουμε από πάνω. Προσθέτουμε το τυρί και σερβίρουμε αμέσως.