Κείμενο: Γαστρονόμος
Εχθροί των μπαχαρικών (όπως και όλων των τροφίμων) είναι η υγρασία, το φως του ήλιου και η ζέστη. Επομένως, τα διατηρούμε σε ντουλάπι που δεν το βλέπει ο ήλιος και μακριά από την κουζίνα ή άλλη πηγή θερμότητας ή υγρασίας. Αν τα έχουμε αγοράσει χύμα, τα μεταφέρουμε σε μικρά γυάλινα βάζα με καλό κλείσιμο, για να μην ξεθυμάνει το άρωμά τους. Επίσης, δεν τα χρησιμοποιούμε ποτέ κατευθείαν από τη συσκευασία στο φαγητό, αλλά βγάζουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε με ένα κουταλάκι μακριά από τους υδρατμούς της κατσαρόλας.
Το άρωμα των τριμμένων μπαχαρικών ξεθυμαίνει σχετικά γρήγορα. Επομένως, αγοράζουμε τις μικρότερες δυνατόν ποσότητες, για να τις καταναλώνουμε σύντομα. Πιο έντονο αρωματικό αποτέλεσμα θα πάρουμε από τα άκοπα μπαχαρικά, τα οποία τρίβουμε μόνοι μας στο μύλο μπαχαρικών ή στον ψιλό τρίφτη (π.χ. το ξύλο κανέλας) ή κοπανίζουμε στο γουδί.