Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Υλικά για 4 άτομα: περίπου 1½ φλιτζ. τσαγιού υπόλοιπο ψητό ψαρονέφρι ή κοτόπουλο ή μπριζόλα, σε κυβάκια, 1 πακέτο φαρφάλες ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας μας, 200 γρ. φρέσκα μανιτάρια λευκά, 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες 1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο, 1 κοφτή κουτ. σούπας ξερό δεντρολίβανο ή ρίγανη, κοπανισμένο και μετά περασμένο από σήτα, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, σκληρό κίτρινο τυρί της αρεσκείας μας, τριμμένο (ή περισσεύματα τριμμένων τυριών) για το σερβίρισμα (κατά βούληση).
Διαδικασία: Καθαρίζουμε με βρεγμένο πανάκι τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Βράζουμε τις φαρφάλες σε αλατισμένο νερό, υπολογίζοντας 4 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που προτείνεται στις οδηγίες του πακέτου. Τις σουρώνουμε, φροντίζοντας να κρατήσουμε τη μισή ποσότητα από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν, και τις αφήνουμε στην άκρη. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και, μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το σκόρδο, τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το κρέας, το δεντρολίβανο (ή τη ρίγανη) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε έπειτα τα ζυμαρικά με 2 φλιτζάνια από το νερό που κρατήσαμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα ζυμαρικά να βράσουν, ανακατεύοντας κάθε τόσο και προσθέτοντας επιπλέον νερό αν χρειάζεται, μέχρι να γίνουν και να απορροφήσουν μέρος των υγρών χωρίς να στεγνώσουν εντελώς. Πασπαλίζουμε με το τυρί, ελέγχουμε το αλάτι και σερβίρουμε αμέσως.