Κείμενο: Χριστίνα Τζιάλλα
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Στις ταβέρνες, δίπλα στην πιατέλα με τα τηγανητά ψαράκια, τα καλαμαράκια και τις άλλες τηγανητές νοστιμιές του καλοκαιριού βρίσκεις πάντα λεμόνι. Η κίνηση να στύψεις το χυμό του πάνω από τους τραγανούς μεζέδες είναι σχεδόν αντανακλαστική. τόσο έχουμε συνηθίσει στην παρουσία του όξινου δίπλα στο τραγανό. Κάποιοι θεωρούν ότι «σπάει» την έντονη γεύση του λαδιού που έχουν τα τηγανητά, αλλά αυτό έχει να κάνει με το αν το τηγάνισμα έχει γίνει σωστά, σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και όχι σε οποιοδήποτε λάδι αγνώστου ταυτότητος, που μάλιστα έχει «καεί» από τις αλλεπάλληλες χρήσεις. Στη δεύτερη περίπτωση, που δυστυχώς είναι η πλέον συνήθης στα τουριστικά, παραλιακά ταβερνεία, το λεμόνι μπορεί όντως να «σπάει την ταγκίλα», να δίνει τη δροσιά του σε ένα πιάτο βαρύ και δύσπεπτο. Στο σπίτι, όμως, μπορούμε και να το αποφύγουμε, γιατί χαλάει την ωραία τραγανή κρούστα που τόσο κόπο κάναμε πάνω από το τηγάνι για να πετύχουμε. Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε δροσερά ή πικάντικα ντιπ δικής μας έμπνευσης που θα σερβίρουμε σε μπολάκια. Κι αν είμαστε αμετανόητοι φίλοι του δίπτυχου λεμόνι - τηγανητό, ας προσθέσουμε σε αυτά λίγο χυμό λεμονιού και ξύσμα για το άρωμα.