Κείμενο: Γαστρονόμος
Η ζάχαρη και το αλάτι είναι τα δύο συντηρητικά που η φύση μάς έχει δώσει απλόχερα. Οχι μόνο δεν «χαλάνε», αντιθέτως χρησιμοποιούνται από αρχαιοτάτων χρόνων για τη συντήρηση ευπαθών τροφίμων (παστά κρέατα και ψάρια, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες κ.λπ.). Επειδή είναι από τη φύση τους υγροσκοπικά, ήτοι απορροφούν υγρασία, αν είναι εκτεθειμένα σε συνθήκες υγρασίας, θα σβολιάσουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν χαλάσει, απλώς ότι έχει αλλάξει η μορφολογία τους. Για να τα προφυλάξουμε από την υγρασία αλλά και για να μην προσβληθεί η ζάχαρη από έντομα, τα διατηρούμε σε δοχείο με ερμητικό κλείσιμο.