Κείμενο: Γαστρονόμος
Η Εύη Βουτσινά ασκούσε πολλά χρόνια επαγγελματικά τη μαγειρική. Έγραψε βιβλία σχετικά με τη μαγειρική και το πολιτισμικό της πλαίσιο. Τριγυρνώντας σε όλη την Ελλάδα, έψαξε να βρει αυτά που κρατούν στην καρδιά και στα σεντούκια τους άνθρωποι που έζησαν πολλούς κύκλους από τούτη τη ζωή. Είτε μαγειρεύοντας είτε γράφοντας είτε ερευνώντας, ο στόχος παρέμενε ίδιος: να βρει το αυγό του κόκορα, το μαύρο γάλα κι εκείνο το μικρό ασημένιο ραβδί που έπεσε από τα χέρια της νεράιδας.
Τα βιβλία της:
- «Το ψωμί», εκδ. Τροχαλία, 1995, εκδ. Καστανιώτης, 1996
- «Γεύση Ελληνική – ψωμιά, κουλούρια, παξιμαδερά, πιτίτσες», Καστανιώτης, 1996
- «Γεύση Ελληνική – καλούδια», Καστανιώτης, 1996
- «Γεύση Ελληνική – μεζέδες, φαγάκια», Καστανιώτης, 1996
- «Γεύση Ελληνική – παστά, καπνιστά, λιόκαυτα, ελιές, τουρσιά, τυριά, γαλακτερά», Καστανιώτης, 1996
- «Όσες γεύσεις φέρνει ο χρόνος», εκδ. εφημ. Καθημερινή, 2000
- «Απλή Μαγειρική της Αγίας Καθημερινότητας», τρίτομο, Καστανιώτης, 2004
- «Κρόκος-σαφράν», εκδ. Aναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, 2004.
- «Άστεων Γεύσεις, Συνταγές από την Αστική Κουζίνα του Ελληνισμού», εκδ. Καλειδοσκόπιο, 2004
- «Το Χρυσάφι της Γης», «Συνταγές και Έθιμα στον Κύκλο του Χρόνου και του Σίτου», Καλειδοσκόπιο, 2006
- «Λευκαδίτικα Μαγειρέματα», εκδ. Fagotto books, 2008 (ελληνικά, αγγλικά)
- «Άρτος ο περιούσιος», εκδ. Μίλητος, 2008
- «Ο πολιτισμός του τραπεζιού στο Βόρειο Έβρου», εκδ. Ένωση Συλλόγων Γυναικών Νομού Έβρου (ελληνικά, βουλγαρικά), 2008
- «Μαγειρική για δύσκολους καιρούς», Καστανιώτης, 2010
- «Αυθεντική ελληνική κουζίνα», 2010, εκδ. Fagotto books (ελληνικά, αγγλικά)
- Οι ελληνικές πίτες (επί του πιεστηρίου)