Κείμενο: Δάφνη Καραπιπέρη
Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός
Αυτή ήταν η σκέψη μου όταν στα τέλη Φεβρουαρίου, μαζί με τα χιόνια, ήρθαν και οι φράουλες στους πάγκους της λαϊκής. Τσιμπημένες όσον αφορά την τιμή, βέβαια, αλλά αυτός δεν είναι ο στόχος;
Στόχος των παραγωγών είναι να βγάλουν όσο το δυνατόν νωρίτερα φράουλες, ώστε να πιάσουν καλύτερη τιμή. Γιατί ο στόχος ο δικός μας, λογικά, πρέπει να είναι να φάμε ένα νόστιμο και σε λογική τιμή προϊόν...
Τέλος πάντων. Τις φράουλες τις συνοδεύει πάντα ένας μύθος, από το «Φράουλες και αίμα» του ’70 μέχρι το στερεότυπο «φράουλες με σαντιγί» ως συνοδευτικό της σαμπάνιας και το τρομολαγνικό «μην τρώτε τις μεγάλες φράουλες, είναι μέσα στις ορμόνες». Επειδή υπό Κ.Σ. (κανονικές συνθήκες) σκάνε μύτη στην αγορά σε μια εποχή που έχουμε κουραστεί από τα χειμωνιάτικα φρούτα (μήλα, αχλάδια, πορτοκάλια) και ταυτόχρονα δεν έχουν εμφανιστεί τα καλοκαιρινά, αλλά και επειδή κρατάνε για λίγο, είναι ιδιαίτερα ελκυστικές. Ομως, πρέπει να ξέρουμε να τις διαλέγουμε.
Κατ’ αρχάς, όλες οι φράουλες που θα βρούμε στην αγορά είναι ο καρπός υβριδίων - υπάρχουν άπειρα. Αν θέλετε άγριες φράουλες, πρέπει να τις μαζέψετε οι ίδιοι από το Βέρμιο ή κάποιο άλλο βουνό της Ελλάδας.
Ευτυχώς, ωστόσο, τα υβρίδια των τελευταίων χρόνων, εκτός από «βολικά» για την αγορά, δηλαδή μεγάλοι καρποί, αντοχή στις ασθένειες και τις... μετακινήσεις, έχουν κι άλλα, περισσότερο φιλικά σ’ εμάς, χαρακτηριστικά. Δηλαδή, άρωμα και γεύση.
Το καλύτερο είναι να κάνετε υπομονή και να μην αγοράζετε φράουλες πριν από τις αρχές Απριλίου. Μην τρομάζετε. Είπαμε, κάθε πράγμα στον καιρό του. Το χειμώνα, η χαμηλή ηλιοφάνεια, σε συνδυασμό με την αυξημένη υγρασία, κάνει το φυτό περισσότερο επιρρεπές στο βοτρύτη -κάτι σαν μούχλα- που, για να νικηθεί, χρειάζεται ψεκασμούς. Ιδανικά, οι καλύτερες φράουλες θα μπορούσαν να είναι αυτές που βγαίνουν το Μάιο και καλλιεργούνται υπαίθρια, αλλά πού να τις βρείτε;
Να προτιμάτε τους μικρούς ή μεσαίους καρπούς.
Οι πρώτοι καρποί που βγαίνουν από ένα φυτό είναι μεγάλοι, αλλά συχνά είναι κούφιοι και άνοστοι. Επίσης, υπάρχει πιθανότητα να είναι αποτέλεσμα αυξημένης λίπανσης. Ακόμη, διαλέξτε όσους έχουν έντονο πορφυρό χρώμα. Οι φράουλες δεν ωριμάζουν -όπως, για παράδειγμα, οι ντομάτες- μετά τη συγκομιδή. Διαλέγοντας λοιπόν κόκκινες φράουλες, εξασφαλίζετε ότι θα είναι πιο γλυκές. Κι αν το αντέχετε οικονομικά, προτιμήστε τις βιολογικές, που έκαναν την εμφάνισή τους την προηγούμενη εβδομάδα στις βιολογικές λαϊκές, στα 3 ευρώ το μισό κιλό.