Έχουν και τα νησιά μας τα ζυθοποιεία τους και φτιάχνουν μπίρες μικρής παραγωγής, απαστερίωτες και στην πλειονότητά τους αφιλτράριστες. Είναι έντεχνες, νόστιμες και με χαρακτηριστικά που τις κάνουν ιδανικές για ανάλαφρα καλοκαιρινά φαγοπότια. Κάποιες ζυθοποιούνται εν μέρει με ελληνικής παραγωγής κριθάρι, ενώ όλες τους φτιάχνονται με επεξεργασμένο θαλασσόνερο ή γάργαρα νερά από πηγές. Ποιος ξέρει, μπορεί εκεί να οφείλεται η νοστιμιά τους…. Πίνονται κρύες, ποτέ παγωμένες!
Γεύση, αρτιότητα στην παραγωγή και γευστικό ταίριασμα με καλοκαιρινά εδέσματα είναι τα κριτήρια για τις μπίρες που διαλέξαμε, ωστόσο οι περισσότερες από τις ακόλουθες ζυθοποιίες παράγουν κι άλλες αξιόλογες μπίρες που αξίζει να ανακαλύψετε.
Πάρος: 56 Isles
Μια καθαρόαιμη Pilsner, απλή και φροντισμένη, παράγεται στη Νάουσα. Είναι χρυσαφένια, αρκετά φρουτώδης για Pilsner, γεμάτη και με ελαφριά πικράδα. Φουλ καλοκαιρινή, ανάλαφρη και δροσερή, πίνεται εύκολα και ταιριάζει με σαλάτες, μακαρονάδες και ριζότο. Τ/22840-51.102
Τήνος: Νήσος
Βιολογική Στη Βαγιά της Τήνου ζυθοποιείται αυτή η lager, που παράγεται από βιολογική πρώτη ύλη. Με ευρωπαϊκό στυλ, συγκρατημένη πικράδα, έντονη αίσθηση βύνης και εσπεριδοειδών και σώμα ελαφρύ και δροσερό. Είναι ευκολόπιοτη και απολαυστική ακόμα και σκέτη. Ωστόσο ταιριάζει τέλεια και με τηγανητά μικρόψαρα, με χωριάτικη και κεφτεδάκια. Τ/22830-26.333
Μύκονος: Mikonu Blonde Saison
Ολοκαίνουργια η Mικροζυθοποιία Μυκόνου, που για την ώρα παράγει δύο ιδιαίτερες και καλοφτιαγμένες μπίρες. Από αυτές, η Blonde Saison είναι σύνθετη, με αρώματα από μάνγκο, κίτρο, τριαντάφυλλο, μπαχαρικά και μπανάνα, έχει δυνατό αφρισμό και μεταξένιο στόμα. Θαυμάσιο συνοδευτικό φαγητού. Δοκιμάστε τη με κοτόπουλο στον φούρνο και πίτες. Τ/22890-77.912
Σαμοθράκη: Fonias
Η οικογενειακή Μικροζυθοποιία Σαμοθράκης φτιάχνει μία από τις νοστιμότερες μπίρες που παράγονται στα νησιά. Μια ροδακινένια pale ale με δυνατά αρώματα λυκίσκου, κίτρου και μπανάνας, με πλούσιο φρουτώδες στόμα, πικάντικη, με απαλή γλύκα και τσιμπημένο αλκοόλ (6,2%). Πιείτε τη με τα γεμιστά και το γιουβέτσι, με πλούσιες μακαρονάδες θαλασσινών, αλλά και με τα ψητά από το μπάρμπεκιου. Τ/6979-301.248
Κέρκυρα: Ionian Epos
Η Κερκυραϊκή Ζυθοποιία παράγει μια μικρή γκάμα από πολύ νόστιμες και καλοφτιαγμένες μπίρες. Η Epos, που είναι μια σκούρα ale διπλής ζύμωσης με προσθήκη μελιού ανθέων, είναι μία από τις πιο επιτυχημένες της συλλογής τους. Χαλκόχρωμη, με σύνθετο άρωμα που θυμίζει βανίλια, ανανά και κίτρο, έχει γλύκα, υψηλό αλκοόλ (7,5%) και πλούσιο στόμα. Πιείτε τη σαν να πίνατε ένα πικάντικο καλοκαιρινό κοκτέιλ. Τ/26630-52.072
Χίος: Φρέσκια Μπίρα Χίου
Η Μικροζυθοποιία Χίου που βρίσκεται στον Κάμπο παράγει αυτή την ευκολόπιοτη, ξανθιά house ale. Έχει σχετικά αδύναμο αφρισμό, ροδακινί απόχρωση, γλυκιά γεμάτη γεύση με αίσθηση μαγιάς, ενώ είναι φρουτώδης, νόστιμη και χορταστική. Ιδανική για όσους δεν αγαπούν τις πικρές μπίρες. Δοκιμάστε τη μαζί με μπέργκερ ή σουβλάκι, αλλά και με ποικιλία από μεζεδάκια. Τ/22710-33.107
Κεφαλονιά: Kefalonian Beer
Μια ανάλαφρη, καλοκαιρινή premium lager. Έχει χαρακτηριστικά αρώματα λυκίσκου και βύνης, είναι απλή, ευκολόπιοτη και ξεδιψαστική, ό,τι πρέπει δηλαδή για την παραλία και το πικνίκ ή για να μας ανοίξει την όρεξη μαζί με τα πρώτα πιάτα ενός ελληνικού γεύματος. Τ/6946-952.951, 6937-870.663
Σαντορίνη: Yellow Donkey
Mια σοφιστικέ, ξεδιψαστική ξανθιά lagered ale, που παράγεται με εξωτικούς λυκίσκους από τη Νέα Ζηλανδία, το Όρεγκον και τη Σλοβακία, οι οποίοι και ευθύνονται εν μέρει για τη μικρή υπόπικρη διάσταση, τη λεμονάτη δροσιά και τα φρουτώδη αρώματα. Πίνεται και ως απεριτίφ ή μαζί με τυράκια και κρύα ορεκτικά. Τ/22860-30.268
Πηροφορίες: Τις βρίσκουμε κυρίως σε παντοπωλεία, delicatessen και σε μεγάλες κάβες. Πολλές από αυτές υπάρχουν στις εξειδικευμένες ηλεκτρονικές κάβες www.greekbeershop.gr, www.beershop.gr, www.beer24.gr