Ο άνεμος φυσάει το σιτάρι και το φέρνει στα ποτήρια μας με τη μορφή παγωμένης μπίρας.
Weisse, weizen, wheat, wit, white, bier blanche είναι μερικές από τις ονομασίες, που αν τις δούμε να αναγράφονται στο μπουκάλι της μπίρας, σημαίνει πως έχουμε μπροστά μας μια σταρένια εκπρόσωπο του ιδιαίτερα δημοφιλούς ανά την υφήλιο ποτού. Τι διαφορά έχει μία σταρένια μπίρα από μία κανονική; Τίποτα περισσότερο από σημαντική συμμετοχή σταριού στην παραγωγή της. Ενώ, δηλαδή, συνήθως οι μπίρες παρασκευάζονται από βύνη κριθαριού και λυκίσκο, εδώ υπάρχει επιπλέον βύνη σιταριού σε σημαντική ποσότητα. Οι σταρένιες μπίρες με ιστορία, στη Βαυαρία και στο Βέλγιο, ξεχωρίζουν από τη θολή τους όψη, γιατί επαναζυμώνονται στο μπουκάλι και δεν φιλτράρονται από τον πυκνό σταθερό αφρό τους. Επίσης, ιδιαίτερη και χαρακτηριστική είναι και η γεύση τους που είναι φρουτώδης και πικάντικη.
Οι σταρένιες μπίρες είναι οι πιο ξεδιψαστικές! Θα μπορούσαμε να τις ονομάσουμε «μπίρες του καλοκαιριού»! Αυτό, βέβαια, αφορά τις ξανθές σταρένιες μπίρες, γιατί υπάρχουν και οι «σκούρες» ή «μαύρες» σταρένιες που θα τις χαρακτηρίζαμε μπίρες για πιο δροσερές ημέρες. Ας μείνουμε, λοιπόν, σήμερα στις διαδεδομένες ανοιχτόχρωμες Heffe-Weisse, τις καλοκαιρινές.
Στην πατρίδα της σταρένιας μπίρας
Αξιος εκπρόσωπός τους, η Erdinger Weiss που ξεκίνησε τη «σταδιοδρομία» της το 1886 στο χωριό Erding στην καρδιά της Βαυαρίας, την πατρίδα της σταρένιας μπίρας.
Επί 120 χρόνια παράγεται σύμφωνα με τον αυστηρό γερμανικό νόμο περί αγνότητας των υλικών και περιέχει βύνη, λυκίσκο, μαγιά και νερό από πηγή.
Θεωρείται συνώνυμη της Heffe Weiss, κλασική εκπρόσωπος της βαυαρέζικης κουλτούρας ως προς τη σταρένια μπίρα, που περιέχει εκτός από βύνη κριθαριού και βύνη σιταριού. Εμφιαλώνεται αφιλτράριστη, με το ίζημα της μαγιάς και επαναζυμώνεται παραδοσιακά στο μπουκάλι.
Εκεί οφείλει το ξανθό θολό της χρώμα, τη χαρακτηριστική παρουσία διοξειδίου του άνθρακα αλλά και την αναζωογονητική της γεύση!
Πλούσιος αφρός, ξηρή, φρουτώδης γεύση και πικάντικη επίγευση.
Μια τέτοια μπίρα να την πιείτε κρύα γύρω στους 10°C, και όχι παγωμένη, γιατί θα χάσει το πολύπλοκο αρωματικό της μπουκέτο.
Γευστικοί συνδυασμοί
Οι σταρένιες μπίρες αγαπούν όλα τα πιάτα με άμυλο: πίτσες, τάρτες, πίτες, κι ακόμα πιάτα με πλιγούρι, τραχανά, ρύζι και πάστες. Σαν γνήσιες βαυαρές δείχνουν συμπάθεια στο χοιρινό, αλλά προσαρμοσμένες στα καθ’ ημάς τρελαίνονται για ψαρικά, μαγειρεμένα θαλασσινά και φυσικά ψητά λαχανικά.
Πώς σερβίρουμε τη σταρένια μπίρα
- Λόγω της ιδιαιτερότητάς της να εμφιαλώνεται αφιλτράριστη, η σταρένια μπίρα έχει ίζημα και πρέπει να σερβιριστεί ολόκληρο το μπουκάλι στο ποτήρι. Γι’ αυτό, τα ποτήρια της είναι ψηλά και στενά, στο κάτω μέρος στρογγυλεύουν και στο επάνω μέρος ανοίγουν, έτσι ώστε να μπορούμε να απολαύσουμε τα λεπτά της αρώματα. Η τεχνική είναι να αδειάζει απότομα το μπουκάλι και όταν έχει σερβιριστεί όλο σχεδόν το περιεχόμενο με ένα απότομο στρίψιμο, να συγκρατείς το ίζημα.
- Ποτέ μα ποτέ τα ποτήρια της σταρένιας μπίρας δεν είναι παγωμένα. Το λεπτό παγωμένο στρώμα που δημιουργείται λιώνει και νερώνει το περιεχόμενο του ποτηριού αλλοιώνοντας τη λεπτή του γεύση.
- Αψογη καθαριότητα στα ποτήρια! Κάθε ίχνος λίπους θα καταστρέψει τον αφρό, που εκτός από απολαυστικός, προστατεύει την μπίρα από τον ατμοσφαιρικό αέρα. Προσοχή όμως και στα ίδια τα απορρυπαντικά, που αν δεν ξεβγαλθούν καλά, αφήνουν καταστροφικά ίχνη και μυρωδιές. Αυτό ισχύει για όλα τα ποτήρια βέβαια!