Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραApple crumble, μια μηλόπιτα χωρίς ζύμη! Καραμελώνουμε τα μήλα, τα βάζουμε στη φόρμα και τα σκεπάζουμε με τραγανό μείγμα φουντουκιού. Σερβίρουμε με καραμέλα και παγωτό.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΕΛΕΚΟΣ
Υλικά
Γέμιση
700 γρ. κόκκινα μήλα Στάρκιν (ζυγισμένα καθαρισμένα – περίπου 3 μήλα)
70 γρ. βούτυρο αγελάδας
70 γρ. (1/3 κούπας) ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Τραγανό μείγμα φουντουκιού
140 γρ. βούτυρο αγελάδας, κρύο, από το ψυγείο
220 γρ. (1 κούπα + 2 κουτ. σούπας) ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική + λίγη ακόμα για την επιφάνεια
160 γρ. (1 + 1/4 κούπας) αλεύρι
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/3 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
220 γρ. φουντούκια, καβουρδισμένα για 8-10 λεπτά στους 160°C και χοντροσπασμένα
Αλμυρή καραμέλα
150 γρ. (3/4 κούπας) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
40 γρ. (1/4 κούπας) νερό
150 γρ. (3/4 κούπας) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
1/2 κουτ. γλυκού ανθός αλατιού (ή χοντρό θαλασσινό αλάτι)
90 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε μικρά κομμάτια
Σερβίρισμα
παγωτό καραμέλα (προαιρετικά)
Διαδικασία
Γέμιση
Για να φτιάξουμε μηλόπιτα με αλμυρή καραμέλα και τραγανό μείγμα φουντουκιού, πρώτα καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε φέτες πλάτους 1 εκ., αφαιρώντας τα κουκούτσια.
Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους ρίχνουμε το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσουν. Προσθέτουμε τα μήλα και αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.
Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε τα μήλα σε ένα ταψάκι, για να κρυώσουν. Αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, στη λειτουργία του αέρα.
Μείγμα φουντουκιού και συναρμολόγηση
Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη για 4-5 λεπτά, μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες μείγμα.
Ρίχνουμε το αλεύρι και τα μπαχαρικά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι στο μείγμα. Τέλος ρίχνουμε τα φουντούκια και χτυπάμε για λίγο ακόμη, μέχρι να σκορπίσουν ομοιόμορφα στο μείγμα.
Ρίχνουμε το μισό τραγανό μείγμα φουντουκιού σε ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 24 εκ., χωρίς να χρειαστεί να καλύψουμε ολόκληρο τον πυθμένα. Αδειάζουμε από πάνω τα καραμελωμένα μήλα και τα απλώνουμε ομοιόμορφα.
Αδειάζουμε το υπόλοιπο μείγμα φουντουκιού πάνω στα μήλα, καλύπτοντάς τα εντελώς, και πασπαλίζουμε με λίγη καστανή ζάχαρη. Ψήνουμε το γλυκό για περίπου 25 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τη μηλόπιτα στην άκρη να κρυώσει, για περίπου 40 λεπτά.
Αλμυρή καραμέλα
Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να φτιάξουμε μια ξανθή καραμέλα, στο χρώμα του μελιού. Αν έχουμε θερμόμετρο (που είναι και το προτιμότερο), η θερμοκρασία πρέπει να φτάσει τους 170°C.
Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σε 2-3 δόσεις (προσεκτικά, γιατί μπορεί να πιτσιλίσει και να μας κάψει τα χέρια) και το αλάτι, ανακατεύοντας γρήγορα με το σύρμα. Βράζουμε για 1 λεπτό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το βούτυρο κομμάτι κομμάτι, χτυπώντας έντονα με το σύρμα, μέχρι να φτιάξουμε μια λεία κρέμα. Αφήνουμε κατά μέρος να γίνει χλιαρή.
Κόβουμε τη μηλόπιτα σε κομμάτια και σερβίρουμε περιχύνοντας το καθένα με άφθονη από τη χλιαρή αλμυρή καραμέλα. Αν θέλουμε, συνοδεύουμε με παγωτό καραμέλα.