Κείμενο: Αστέριος Κουστούδης
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΈνα επιδόρπιο, ιδανικό για να κλείσει ένα γεύμα ή για να συνοδεύσει το απογευματινό μας ρόφημα. Μια τάρτα με τραγανή βάση φουντουκιού, κρέμα γιαουρτιού και σταφύλια.
Υλικά
Για την κρέμα γιαουρτιού
200 γρ. γιαούρτι αγελάδος, στραγγιστό
400 γρ. κρέμα γάλακτος
350 γρ. λευκή σοκολάτα, ψιλοκομμένη
10 γρ. γλυκόζη
8 γρ. φύλλα ζελατίνης
Για τη βάση φουντουκιού
100 γρ. φουντούκια, τριμμένα στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν σαν σκόνη
90 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. ζάχαρη καστανή
150 γρ. βούτυρο αγελάδος, κομμένο σε μικρούς κύβους (σε θερμοκρασία δωματίου)
Για την επικάλυψη σταφυλιού
300 γρ. σταφύλια χωρίς κουκούτσια (μόνο οι ρώγες)
20 γρ. ζάχαρη
40 γρ. μέλι θυμαρίσιο
1 κουτ. σούπας μπράντι
3 - 4 φύλλα φρέσκιας λεβάντας (για το στόλισμα, προαιρετικά)
Διαδικασία
Κρέμα γιαουρτιού
Για να ετοιμάσουμε κρέμα γιαουρτιού με σταφύλια και λευκή σοκολάτα σε τραγανή βάση φουντουκιού, πρώτα μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε μικρό μπολ με κρύο νερό, για περίπου 10 λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 100 γρ. από την κρέμα γάλακτος μαζί με τη γλυκόζη σε μέτρια φωτιά, για 2 - 3 λεπτά, και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Στύβουμε με τα χέρια μας τη ζελατίνη, την προσθέτουμε στο ζεστό μείγμα και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί.
Ρίχνουμε τη λευκή σοκολάτα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί στο υπόλοιπο μείγμα.
Χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος στο μίξερ για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να γίνει σαντιγί.
Την αδειάζουμε στο υπόλοιπο μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν και να αφρατέψει το μείγμα.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ, μέχρι να σφίξει.
Βάση φουντουκιού
Χτυπάμε στο μίξερ τη μισή ποσότητα βουτύρου, το φουντούκι, το αλεύρι και τη ζάχαρη μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C και καλύπτουμε με λαδόκολλα ένα μικρό ταψί.
Βάζουμε στη λαδόκολλα τη ζύμη, την ανοίγουμε πιέζοντας με την παλάμη μας σε «φύλλο» πάχους 2 - 3 χλστ. και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά.
Το βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει, το σπάμε με τα χέρια μας σε ακανόνιστα κομμάτια και το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ.
Σε ένα μπρίκι λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε σταδιακά το βούτυ- ρο στον κάδο του μίξερ με τη ζύ- μη φουντουκιού, χτυπώντας με το φτερό, μέχρι να απορροφηθεί και να σχηματιστεί ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμος (σαν τη βά- ση του τσίζκεϊκ). Αδειάζουμε σε μια ταρτιέρα και το στρώνουμε ισόπαχα, πιέζοντάς το με την παλάμη μας ώστε να καλύψει τον πυθμένα.
Από πάνω ρίχνουμε την κρέμα γιαουρτιού και τη στρώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα.
Αφήνουμε στο ψυγείο 1 ώρα πριν από το σερβίρισμα, για να σφίξει.
Επικάλυψη σταφυλιού
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τα σταφύλια και τη ζάχαρη και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς τα σταφύλια και η ζάχαρη να σχηματίσει μια ελαφριά χρυσαφένια καραμέλα.
Ρίχνουμε το μπράντι, αφήνουμε 1 - 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το μέλι.
Ανακατεύουμε για 1 - 2 λεπτά μέχρι να αναμειχθούν και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε να κρυώσει και το απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω από την κρέμα γιαουρτιού.
Στολίζουμε την κρέμα γιαουρτιού με λευκή σοκολάτα, τραγανή βάση φουντουκιού και σταφύλια, αν θέλουμε, με φύλλα λεβάντας και σερβίρουμε.