Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Ντέμης Σιρανίδης
Αποθήκευση για αργότεραMασκαρέματα, χορός και φαγητό, πάντα συνοδευμένα με το αγαπημένο μας κρασί από το Οινοποιείο Κυπερούντας. Γιατί αποκριές χωρίς κρασί δεν λέει.
Υλικά
Για τη γέμιση:
- 500 γρ. χοιρινό κιμά
- 200 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 20 γρ. ελαιόλαδο
- 200 γρ. νερό
- Αλάτι
- 15 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- Πιπέρι
- Ελάχιστη κανέλα
Για τη ζύμη:
- 500 γρ. αλεύρι χωριάτικο
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 100 γρ. ηλιέλαιο
- 210 γρ. νερό
- Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Ροζέ ερυθρός ξηρός του Οινοποιείου Κυπερούντας
Διαδικασία
- Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη: ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και λάδι, προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε καλά. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα τουλάχιστον.
- Για τη γέμιση, βάζουμε σε τηγάνι το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και τον κιμά και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να κοκκινίσει ελαφρώς. Προσθέτουμε αλάτι και το νερό κι αφήνουμε μέχρι να μείνει χωρίς καθόλου υγρά. Ρίχνουμε στη συνέχεια λίγο πιπέρι, τον μαϊντανό και ελάχιστη κανέλα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο λεπτό, βάζουμε μια κουταλιά γέμιση στην άκρη, βρέχουμε ελαφρά, διπλώνουμε και κόβουμε. Πιέζουμε γύρω-γύρω με ένα πιρούνι και τηγανίζουμε σε ζεστό λάδι. Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε.