Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΙδιαίτερο και μυρωδάτο ψωμί, ιδανικό για το πρωινό, για σάντουιτς με ξινά τυριά (όχι τόσο με αλλαντικά), αλλά και για να συνοδεύσουμε λαδερά και μαγειρέματα με πουλερικά.
Νικόλαος Κατσάνης
Υλικά
- 650 γρ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκια
- 100 ml γάλα φρέσκο, χλιαρό
- 300 ml νερό χλιαρό
- 8-9 γρ. (1 φακελάκι) ξηρή μαγιά
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1/2 κουτ. γλυκού γλυκάνισος, καλά κοπανισμένος
- 1 κουτ. γλυκού γλυκάνισος σε σπόρους (για το πασπάλισμα)
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε αφράτες γλυκανισάτες φραντζόλες αρχικά ανακατεύουμε, σε ένα μπολ, το χλιαρό γάλα με το χλιαρό νερό και τη μαγιά. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρίσει.
- Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και τον γλυκάνισο. Aνοίγουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο.
- Ζυμώνουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια λεία και σφιχτή ζύμη. Μπορεί να χρειαστούμε λίγο περισσότερο αλεύρι. Εναλλακτικά, ζυμώνουμε στο μίξερ με τον γάντζο.
- Καλύπτουμε το μπολ με τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες, να φουσκώσει και σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο. Καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
- Πλάθουμε το ζυμάρι σε 3 μακρόστενες φραντζόλες και τις απλώνουμε στη λαμαρίνα, σε απόσταση τη μία από την άλλη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και πετσέτες και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλες 2 ώρες, μέχρι να φουσκώσουν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240°C.
- Ξεσκεπάζουμε το ψωμί και αλείφουμε τις φραντζόλες με λίγο νερό. Πασπαλίζουμε με τους σπόρους γλυκάνισου.
- Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τις γλυκανισάτες φραντζόλες να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα.