Συνταγή: Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Σωτήρης Παπανικολάου
Αποθήκευση για αργότεραΑνοιξιάτικο και πεντανόστιμο το σημερινό φαγάκι διά χειρός Εύης Βουτσινά.
Υλικά
- 600 γρ. χοιρινό κρέας (προτιμότερο από λαιμό που είναι τρυφερός - ζητάμε όμως από τον κρεοπώλη μας να το καθαρίσει από τα πολλά λίπη)
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 φλιτζ. τσαγιού φρέσκα ή καυεψυγμένα μπιζελάκια (αρακάς)* - πρέπει να προμηθευτείτε 500 - 600 γρ. αρακά με το λοβό (αν πάρετε φρέσκο)
- 1 μέτριο καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, κομμένο σε μικρούς κύβους
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια (το άσπρο και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι άνηθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος
- αλάτι και πιπέρι
- 2 - 3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 1 ποτήρι νερού ρύζι Καρολίνα, το οποίο ξεπλένουμε λίγο στο σουρωτήρι
- 3 ποτήρια νερού πολύ ζεστό νερό
Διαδικασία
Κόβουμε το κρέας σε κομματάκια σαν αμύγδαλα. Το πλένουμε και το βάζουμε μόνο του στην κατσαρόλα. Οταν πιει τα υγρά του, προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, ανακατεύουμε και, όταν στεγνώσει, ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε για λίγο.
Προσθέτουμε τα μπιζέλια, το καρότο και όσο νερό χρειάζεται να τα σκεπάσει. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν τα μπιζέλια. Θέλουν γύρω στα 10 λεπτά, αλλά να ξέρετε ότι με τον φρέσκο αρακά συμβαίνει ό,τι και με τα όσπρια - μπορεί να βράσει γρήγορα ή να καθυστερήσει αρκετά. Άρα πρέπει να δοκιμάσουμε και, όταν αρχίσει να μαλακώνει, προσθέτουμε το ζεστό νερό και ρίχνουμε το ρύζι, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15 λεπτά ή μέχρι το ρύζι να πιει όλα τα υγρά. Δοκιμάζουμε το αλάτι και προσθέτουμε το λεμόνι. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με πετσέτα για 10 λεπτά, να «σταθεί» το φαγητό και σερβίρουμε.
Στο ποτήρι: M’ αυτό το «άσπρο» αρωματικό και ανοιξιάτικο φαγάκι ένα αρωματικό, επίσης λευκό, κρασί θα ταιριάξει μια χαρά. Τι θα λέγατε για μια Μαντινεία ή μια ηπειρώτικη Ντεμπίνα;
Συμβουλές
- Ο φρέσκος αρακάς πρωτοεμφανίζεται στην αγορά στα μέσα Απριλίου, τον Μάιο είναι στην ακμή του, ενώ μέχρι το τέλος Ιουνίου κυκλοφορεί ο όψιμος. Κατά την αγορά, προσέχουμε ο λοβός να είναι χνουδωτός, τρυφερός και, όταν τον «σπάμε» με τα χέρια, να κόβεται καθαρά. Τα μπιζελάκια στο εσωτερικό πρέπει να είναι καταπράσινα και λαμπερά.
- Αντί για Καρολίνα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ρύζι παρμπόιλντ, το κίτρινο που γίνεται πολύ πιο σπυρωτό. Και βέβαια, μπορείτε να βάλετε το αρωματικό μπασμάτι το οποίο δεν διογκώνεται όσο τα άλλα δύο, οπότε θα υπολογίσετε 1 ποτήρι ρύζι και 2 νερό.