Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας
Αποθήκευση για αργότεραΠρασοτηγανιά με άγρια μανιτάρια, συνταγή με ποικιλία άγριων μανιταριών στο τηγάνι με λίγα και απλά υλικά!
Βιβή Κωνσταντινίδου Δημήτρης Καλαθάς
Υλικά
1.200 γρ. άγρια νωπά μανιτάρια, καθαρισμένα με νοτισμένο πανάκι, σε μέτρια κομμάτια (ή 1 κιλό ανάμεικτα καλλιεργημένα, όπως πορτομπέλο, πλευρώτους, λευκά + 30-40 γρ. ξερά άγρια, μουλιασμένα για 1 ώρα, στραγγισμένα)
1.200 γρ. πράσα (το λευκό μέρος), σε λεπτές ροδέλες
1/2 ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
4 κουτ. σούπας βούτυρο
200 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μυστικά
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκα άγρια (αυτή την εποχή μορχέλες) ή καλλιεργημένα μαζί με αποξηραμένα, για τη νοστιμιά.
Διαδικασία
Σε απλωτή και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο και σοτάρουμε τα μανιτάρια για 5 λεπτά, ανακατεύοντας αραιά, και μετά τα ανακατεύουμε έντονα για να συνεχιστεί το ρόδισμα ομοιόμορφα (αν χρειαστεί, τα σοτάρουμε σε δύο δόσεις).
Ρίχνουμε και το κρεμμύδι, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα άφθονα υγρά που σταδιακά θα αποβάλουν.
Σβήνουμε με το κρασί, μαγειρεύουμε 1-2 λεπτά για να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τα πράσα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί στα υγρά που θα βγάλουν τα πράσα, για περίπου 30 λεπτά, με μισοσκεπασμένο σκεύος, μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα και να γίνουν τρυφερά τα μανιτάρια.