
Δεν έχει λάδι αυτό το φρικασέ με μανιτάρια, λευκά και άγρια, γλυκοπατάτες και μπόλικα χόρτα. Ούτε σταγόνα. Αλλά γίνεται νοστιμότατο. Με γλυκές και λεμονάτες νότες.
Υλικά
- 200 γρ. φρέσκα λευκά μανιτάρια, καθαρισμένα, σε φέτες
- 400 γρ. ανάμεικτα άγρια φρέσκα μανιτάρια, καθαρισμένα – τα μικρά ολόκληρα, τα μεγαλύτερα σε μέτρια κομμάτια
- 250 γρ. γλυκοπατάτες, καθαρισμένες, κομμένες στη μέση
- 200 γρ. πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), σε λεπτές ροδέλες
- 200 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, λεπτοκομμένα
- 600 γρ. (καθαρό βάρος) ανάμεικτα χόρτα, π.χ. σέσκουλα, σπανάκι, ζοχοί, καυκαλήθρες κ.ά., καθαρισμένα, πλυμένα και χοντροκομμένα
- τα φύλλα από 6 κλωνάρια φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. σούπας φουντουκοβούτυρο
- 60 ml χυμός λεμονιού (ή όσο θέλουμε) + λίγος επιπλέον, για το σερβίρισμα
- ξύσμα από 1 λάιμ (ή λεμόνι)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μυστικά
Αν θέλουμε, για ακόμη μεγαλύτερο βάθος και ένταση στη γεύση, μπορούμε να ψήσουμε τα μισά μανιτάρια σε σχαροτήγανο ή στο γκριλ, πριν τα προσθέσουμε στο φαγητό.
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μανιτάρια και γλυκοπατάτες φρικασέ, άλαδα, αρχικά ρίχνουμε, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και 1 κουτ. σούπας νερό.
- Στη συνέχεια, τα αχνίζουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαραθούν καλά. Αν δούμε ότι το νερό εξατμίστηκε και τα πράσα αρχίζουν να κολλάνε στον πάτο του σκεύους, ρίχνουμε 1-2 κουτ. σούπας νερό επιπλέον.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε όλα μαζί τα μανιτάρια.
- Τα ψήνουμε ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αρχίσουν να «αρπάζουν» και να ροδίζουν.
- Ρίχνουμε τα χόρτα, αλατίζουμε και τα αχνίζουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να μαραθούν.
- Ρίχνουμε 750 ml νερό και τις γλυκοπατάτες.
- Αφήνουμε το υγρό να πάρει μια καλή βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά.
- Προσθέτουμε τον δυόσμο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Βγάζουμε προσεκτικά μόνο τις γλυκοπατάτες.
- Έπειτα, τις ρίχνουμε στον πολυκόφτη μαζί με το φουντουκοβούτυρο και τον μετρημένο χυμό λεμονιού και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν καλά.
- Αδειάζουμε τον πολτό στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε για να ενσωματωθεί στο υπόλοιπο ζουμί.
- Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται και σερβίρουμε, τα μανιτάρια και γλυκοπατάτες φρικασέ.
- Πασπαλίζουμε κάθε μερίδα με το ξύσμα λάιμ και ραντίζουμε με επιπλέον ζωμό λεμονιού, κατά βούληση.