Φωτογραφία: Δημήτρης Βλαΐκος
Αποθήκευση για αργότεραΤο φαγητό μαγείρεψε ο πατέρας Γεώργιος στην κουζίνα της Αθωνιάδας, του εκκλησιαστικού λυκείου στις Καρυές, πλάι στη σκήτη του Αγίου Ανδρέα.
Πατέρας Γεώργιος
Υλικά
1 κιλό αρακάς καθαρισμένος (αν πάρουμε φρέσκο αρακά, θα χρειαστεί να αγοράσουμε περίπου 2 κιλά - για να μείνει 1 κιλό μετά το καθάρισμα)
1 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι
1 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι
3 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρεδάκια
2 μέτριες πατάτες, σε μεγάλα ζάρια
2 μέτρια καρότα, σε ροδέλες πάχους περίπου 1/2 εκ.
1 μέτριο ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
1/2 κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο (αν θέλουμε)
αλατοπίπερο
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
λίγος χυμός λεμονιού
Μυστικά
Το μυστικό είναι στο αλάτισμα του αρακά προτού τον μαγειρέψουμε.
Διαδικασία
Αν είναι φρέσκος ο αρακάς τον ανακατεύουμε με το χοντρό αλάτι και τον αφήνουμε στο σουρωτήρι. Ετσι, θα το τραβήξει, θα βγάλει υγρά και θα νοστιμίσει.
Μετά τον ξεπλένουμε καλά και τον αφήνουμε να στραγγίξει.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το καρότο.
Τα τσιγαρίζουμε μέχρι να χρυσίσουν, να μαραθούν και να γλυκάνουν.
Ρίχνουμε τον αρακά και τις πατάτες και ανακατεύουμε να λαδωθούν καλά. Τις πατάτες τις βάζουμε από την αρχή, για να χυλώσει το φαγητό καλύτερα.
Προσθέτουμε νερό να μισοσκεπάζει τα υλικά και, μόλις κοχλάσει έντονα το υγρό, χαμηλώνουμε τη φωτιά τόσο ώστε να κοχλάζει απαλά.
Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα υλικά και να σωθούν τα πιο πολλά υγρά.
Το τελευταίο λεπτό ρίχνουμε τον άνηθο, το κύμινο και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Δοκιμάζουμε το αλάτι - μπορεί να μη χρειαστεί να προσθέσουμε. Βάζουμε όσο λεμόνι θέλουμε, είτε στην κατσαρόλα είτε ο καθένας στο πιάτο του.