Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΈνα σπανακόρυζο διαφορετικό από τα κλασικά. Είναι κοκκινιστό και γίνεται πιο χορταστικό με την προσθήκη μανιταριών.
Γωγώ Δελογιάννη
Υλικά
- 800 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο, χοντροκομμένο
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 200 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη
- 2 κουτ. γλυκού ντοματοπελτές
- 3/4 φλιτζ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα
- 200 γρ. μανιτάρια λευκά μικρά, καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα και ολόκληρα
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
- 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού
- 30 ml χυμός λεμονιού
- 90 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το κοκκινιστό σπανακόρυζο με μανιτάρια, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια (ξερά και φρέσκα) για 4-5 λεπτά.
- Ρίχνουμε το σπανάκι και το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 6-8 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μειωθεί ο όγκος του.
- Προσθέτουμε την ντομάτα και 400 ml νερό και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
- Ρίχνουμε το ρύζι, τα μανιτάρια, τον άνηθο, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Χτυπάμε στον πολυκόφτη το ξύσμα και τον χυμό με το υπόλοιπο λάδι μέχρι να φτιάξουμε μια λεία σάλτσα.
- Περιχύνουμε το σπανακόρυζο, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.